
Suroviny
- 200 ml kefíru
- 120 ml vody
- 3 lžičky drceného kmínu
- lžička cukru
- 2 lžičky soli
- 2 lžičky oleje
- 120 g strouhaných vařených brambor
- 150 žitné chlebové mouky
- 200 g pšeničné celozrnné mouky jemné
- 250 g hladké mouky
- 15-17 g droždí
Postup přípravy receptu
-
Ve vodě rozmícháme cukr, droždí a trochu mouky (vše vezmeme z odvážených, přichystaných surovin) a necháme 20 minut vzejít kvásek.
Pak přidáme všechny ostatní suroviny a vymísíme těsto, které necháme asi hodinu kynout. -
Po vykynutí těsto propracujeme, uděláme z něj úzký, dlouhý bochník a ten dáme nakynout na plech s pečícím papírem nebo fólií.
-
Po vykynutí potřeme vodou a upečeme ve vyhřáté troubě (210°C/10 min, 190°C/asi 30-40 min).
Hotový opatrně přeložíme na mřížku vychladnout.
Poznámka od kuchařky
Proč -pro celou rodinu-? Protože je opravdu veliký, a zároveň lehký jako dech, pružný a voňavý. Pokud ho nespotřebujete hned den po upečení, vydrží díky bramborám vláčný opravdu dlouho.
Pekárnománie -> http://www.pekarnomanie.cz/chleb-pro-celou-rodinu/