Chléb ošatkový, zadělaný v DP a pečený v troubě

75
- reklama -

Suroviny
24 krajíčků

1 hrnek (225 ml) hustějšího kvásku (http://www.toprecepty.cz/recept/9709-kvasek/)
mléko nebo voda
trochu cukru
mouka
droždí
3 hrnky chlebové mouky pšeničné (a trošku na pomoučení)
1 čajová lžička soli
1 čajová lžička cukru
1 až 2 polévkové lžíce olivového (jiného) oleje
přibližně 1 hrnek (225 ml) vody (záleží na vlhkosti, kvalitě mouky atd.)

Postup přípravy receptu

  1. Suroviny dáme do DP a spustíme program „Těsto“. Po ukončení cyklu z těsta na pomoučněném vále vytvarujeme bochník a vložíme do pomoučněné ošatky („uzlíkem“ navrch – těsto se před pečením překlopí).

  2. Povrch těsta pomoučíme a volně překryjeme fólií. V těstě není droždí (pouze kvásek), proto musí déle kynout (4-8 hodin). Těsto je dobře nakynuté, když do něj prstem uděláte důlek a těsto se pomalu vrací zpátky. Pozor, těsto se musí hlídat – nesmí překynout, jinak by nám spadlo.

  3. Asi půl hodiny před pečením si předehřejeme troubu na 230°C. Kdo má, může si do trouby vložit pizza kámen (nebo obyčejnou keramickou dlaždičku).

  4. Nakynuté těsto překlopíme na lopatu na sázení chleba do pece posypanou krupicí (nebo na pečící papír, stačí obrácený plech s pečícím papírem) a postříkáme vodou.

  5. Pečeme 30 minut na prostředním roštu při 230°C. Kdo chce, může chleba během prvních 10 minut postříkat vodou. Po upečení vyndáme z trouby na mřížku a necháme vystydnout.

Poznámka od kuchařky

Chlebík je pěkně nadýchaný a vydrží v igelitu měkký i týden. Ten náš vydržel asi 2 hodiny (z toho jsme hodinu nebyli doma. ;o))