
Suroviny
24 krajíčků
- 1 hrnek (225 ml) hustějšího kvásku (http://www.toprecepty.cz/recept/9709-kvasek/)
- mléko nebo voda
- trochu cukru
- mouka
- droždí
- 3 hrnky chlebové mouky pšeničné (a trošku na pomoučení)
- 1 čajová lžička soli
- 1 čajová lžička cukru
- 1 až 2 polévkové lžíce olivového (jiného) oleje
- přibližně 1 hrnek (225 ml) vody (záleží na vlhkosti, kvalitě mouky atd.)
Postup přípravy receptu
-
Suroviny dáme do DP a spustíme program „Těsto“. Po ukončení cyklu z těsta na pomoučněném vále vytvarujeme bochník a vložíme do pomoučněné ošatky („uzlíkem“ navrch – těsto se před pečením překlopí).
-
Povrch těsta pomoučíme a volně překryjeme fólií. V těstě není droždí (pouze kvásek), proto musí déle kynout (4-8 hodin). Těsto je dobře nakynuté, když do něj prstem uděláte důlek a těsto se pomalu vrací zpátky. Pozor, těsto se musí hlídat – nesmí překynout, jinak by nám spadlo.
-
Asi půl hodiny před pečením si předehřejeme troubu na 230°C. Kdo má, může si do trouby vložit pizza kámen (nebo obyčejnou keramickou dlaždičku).
-
Nakynuté těsto překlopíme na lopatu na sázení chleba do pece posypanou krupicí (nebo na pečící papír, stačí obrácený plech s pečícím papírem) a postříkáme vodou.
-
Pečeme 30 minut na prostředním roštu při 230°C. Kdo chce, může chleba během prvních 10 minut postříkat vodou. Po upečení vyndáme z trouby na mřížku a necháme vystydnout.
Poznámka od kuchařky
Chlebík je pěkně nadýchaný a vydrží v igelitu měkký i týden. Ten náš vydržel asi 2 hodiny (z toho jsme hodinu nebyli doma. ;o))