
Suroviny
6 porcí
- 4 prolisované stroužky česneku
- 300 g rajského protlaku
- 100 g mražené zeleninové směsi
- 200 g slaniny
- 3 plechovky sterilovaných fazolí
- 0.5 dl portského vína
- 1 velká cibule
- 200 g mletého masa (směs)
- 2 párky
- 1 lžička sójové omáčky
- 200 g kuřecího masa
- špetka maggi koření
- 200 g Crème fraîche
- špetka kari koření
- špetka chilli koření
- špetka kajenského pepře
- špetka mleté pálivé papriky
Postup přípravy receptu
-
Nakrájíme jednu větší cibuli na půlkolečka (jemná). Slaninu nakrájíme na kostičky cca 0,5 x 0,5 cm (já nepřipravoval, použil jsem už nakrájenou z obchodu).
Oloupeme stroužky česneku (můžeme propasírovat nebo – to mám radši rozdrtíme nožem) a nakrájíme na jemné plátky.
Odsypeme si asi 100 g zeleniny (může být i čerstvá). Já preferuji mraženou z důvodu rychlejší přípravy. Zde jsem použil mix – hrášek, houby, kukuřice, červená paprika a mrkev. Množství zeleniny je na vás podle chuti. Pro mne bylo optimální 100 g.
Tenké párky (něco jako vídeňské), nejlépe paprikové, nakrájíme na malá kolečka, kuřecí maso (prsíčka) na nudličky. -
Rozpálíme olej, vhodíme cibulku a necháme ji jen krátce zatáhnout.
-
Přidáme slaninku a opravdu málo kari koření. Vše krásně cca 4 minuty posmažíme.
-
Přihodíme mleté maso, posypeme kajenským pepřem, chilli, červenou pálivou paprikou a červenou paprikou. Mleté maso se pokusíme rozdělit na co nejmenší kousky (drobečky) a smažíme 7-10 minut.
-
Přidáme kuřecí maso nakrájené na nudličky, dáme 3 šplíchy maggi a kávovou lžičku sójové omáčky. Vše smažíme 7-10 minut.
-
Vhodíme na kolečka nakrájené párky a smažíme ještě 3 minuty.
-
Zasypeme mraženou zeleninou, podlijeme portským vínem a smažíme další 3 minuty.
-
Do směsi vsypeme 3 plechovky červených fazolí i s nálevem (použil jsem 400 g plechovky, kde je asi 200 g fazolí a 200 g tekutiny). Samozřejmě i zde je to věc chuti, pokud máte raději více fazolí, lze na tolik masa dát ještě jednu konzervu. Povaříme asi 8-10 minut.
-
Přidáme rajský protlak, dosolíme a dokořeníme (kajenským pepřem, chilli) dle potřeby. Povaříme cca 3 minuty a na konci vhodíme 4 stroužky česneku (propasírovaného nebo mně vyhovuje spíše rozdrceného nebo nakrájeného na tenoučké plátky).
-
Jako poslední dáme kelímek Crème fraîche a minutu povaříme. Tento bod není nutný, opět záleží na chuti. Pokud vynecháme Crème fraîche, je jídlo takové ostřejší a s Crème fraîche získá takovou jemnost.
-
Jsem jeden z lidí, který ví, že na chleba se těžko dělá, proto to jím bez chleba. Samozřejmě, je vhodné k jídlu podávat chléb.









