Chinois – francouzský máslový koláč

55
- reklama -

Suroviny
8 porcí

Těsto
400 g hladká mouka
50 g cukr
90 g máslo
100 ml mléko
15 g droždí
2 vejce
špetka soli
Krém
3 žloutky
500 ml mléko
50 g hladká mouka
100 g cukr
vanilka

Postup přípravy receptu

  1. Na těsto si připravíme nejprve kvásek – do vlažného mléka přidáme trochu cukru a mouky, necháme cca 15 minut vzejít, poté smísíme se zbylými surovinami a důkladně vypracujeme hladké těsto. Poprášíme moukou a necháme v teple alespoň hodinu kynout (déle je lépe).


    Zobrazit celý recept

  2. Pomoci nám v přípravě těsta může i domácí pekárna, v tom případě dáme na dno tekuté, navrch sypké suroviny.

  3. Mezitím si připravíme krém:
    Utřeme do pěny žloutky s cukrem a přimícháme prosátou mouku. V kastrolku si zahřejeme mléko s vanilkou (použijeme buď zrnka z 1 vanilkového lusku nebo několik kapek vanilkové esence, v krajním případě i vanilkový cukr), až mléko začne vřít, sundáme z plotny a za stálého míchání jej tenkým pramínkem vlijeme k žloutkové směsi. Poté celou směs postavíme na plotnu a na mírném ohni za stálého míchání přivedeme k varu a vaříme do zhoustnutí.

  4. Hotový krém necháme vychladnout, občas promícháme.

  5. Připravíme si dortovou formu (vymažeme, vysypeme).

  6. Z vykynutého těsta oddělíme asi třetinu a vyválíme do velikosti dna dortové formy a vložíme kolo těsta dovnitř. Ze zbylých dvou třetin vyválíme veliký obdélník a potřeme jej krémem. Poté obdélník zarolujeme a nakrájíme na asi pěticentimetrové šneky. Ty naskládáme vedle sebe do formy na plát těsta, který nám tvoří spodek.
    Potřeme bílkem a necháme v teple ještě hodinu kynout.

  7. Rozehřejeme troubu na 180 stupňů a do vyhřáté dáme péct koláč na 35 minut. (respektujte vlastní troubu).

  8. Hotový koláč necháme zchladnout ve formě, poté uvolníme okraje a koláč vyjmeme.

  9. Vychladlý můžeme ještě potřít glazurou z moučkového cukru rozmíchaného v troše vody a posypat krystaly cukru.

Poznámka od kuchařky

1. koláč je vlhký, vláčný, jemný a krémový. Výborný vydrží i více dní, ale většinou je hned pryč 🙂

2. omlouvám se za nekvalitní snímky z mobilu, foťák se mi při stěhování nějak ..ztratil 🙁

3. ve Francii jsem si číňana zamilovala k snídani, recept jsem si odtamtud přivezla a musím říct, že výsledek se téměř úplně dotýká originálu.