![Chinois – francouzský koláč 2_5ffa268846c23.jpeg](https://recepts.cz/wp-content/uploads/2021/01/chinois-francouzsky-kolac-2_5ffa268835d6b.jpeg)
Suroviny
- Těsto:
- 100 ml mléka
- 90 g másla
- 2 vejce
- lžička soli
- 50 g cukru krupice
- 400 g hladké mouky
- 20 g droždí
- Náplň:
- 250 ml mléka
- 100 g cukru krupice
- 2 žloutky
- 1 vanilkový cukr
- 30 g hladké mouky
Postup přípravy receptu
-
Do pekárny nalijeme vlažné mléko s rozšlehanými vejci a rozpuštěné vlažné máslo, přisypeme cukr (bez jedné lžičky), sůl do levého rohu, nasypeme prosátou mouku, uděláme vpravo důlek, do něj lžičku odloženého cukru a na něj rozdrobené droždí. Zapneme program TĚSTO.
-
Mezitím si připravíme náplň: V mléce rozmícháme oba cukry, žloutky i mouku a uvaříme z toho kašičku, za občasného promíchání nebo pod pokličkou necháme vychladnout.
-
Na dno dortové formy průměr 26 cm přivřeme pečící papír a okraje odstříhneme. (Nevymazávala jsem ani boky.)
-
Vykynuté těsto rozválíme na obdélník, potřeme náplní, posypeme rozinkami a srolujeme jako závin. Nakrájíme na stejnoměrné kousky, ( asi 4 cm), které klademe do formy řeznou stranou dolů.
-
Necháme asi 20 minut nakynout a pečeme v předehřáté troubě na 180°C 10 minut. Když začíná koláč zvrchu zlátnout, snížíme na 160°C a dopečeme dalších 20 minut (každá podle své trouby).
-
Vychladlý koláč vyndáme z formy a potřeme sladkou vodou (cukr moučka, rozpuštěný v trošce vody), aby se nám koláč leskl.
Poznámka od kuchařky
zdroj:http://www.mimibazar.cz/recept.php?id=115598