Suroviny
- 2 panenky (cca 0,5 kg)
- trocha oleje
- Na naložení:
- 1 lžíce chilli
- 1/2 lžíce cukru
- 1 lžička soli
- 1/2 lžičky čerstvě namletého pepře
- 3 větší stroužky česneku
- glazuru:
- 375 ml meruňkové marmelády (nejlépe domácí, nebo kupované s co největším podílem ovoce)
- 125 ml barbecue omáčky (používám Jack Daniel´s)
- 1 lžíce nastrouhaného zázvoru
- 1 prolisovaný stroužek česneku
- 1/2 lžičky chilli omáčky (pálivé, né sladké)
- 1/2 lžičky koriandru
- limetková šťáva z jedné limetky
Postup přípravy receptu
-
1. Panenku omyjeme, odblaníme.
-
2. Česnek utřeme se solí a vmícháme zbytek ingrediencí na naložení. Vše pak vmasírujeme do panenek. Ty zabalíme co nejpevněji do potravinářské fólie a dáme do lednice na minimálně 2 hodiny odležet – čím déle, tím lépe.
-
3. Připravíme si glazuru a to takto: na pánvi na středním ohni prohřejeme marmeládu, měla by se trochu rozpustit, kdyby byla moc hustá, přilijeme trošku vody. Odstavíme pánev z ohně a vmícháme zbytek ingrediencí. Půlku glazury dáme do mističky, udržujeme teplou, bude použita k servírování.
-
4. Troubu si předehřejeme na 175°C, vybalíme panenku, potřeme olejem a grilujeme na roštu cca 18 min, podle trouby. Kdo má teploměr, tak panenka uvnitř by měla mít 65°C (pozor na propichování teploměrem, každým „vpichem“ ztrácíme šťávu). 4 minuty před koncem pečení potřeme panenku glazurou, necháme 2 minuty grilovat, otočíme, znovu potřeme, dogrilujeme.
-
5. Hotovou panenku vyjmeme z trouby a necháme 5 minut odpočinout, poté krájíme. Podáváme se zbytkem glazury a pečeným bramborem.
Poznámka od kuchařky
Na přání uvádím zdroj: nějaké .com stránky s recepty, po zadání názvu jich najdete desítky.