Chilli omáčka od Bohouška

64
- reklama -

Suroviny

2 mrkve (250 g)
4 cibule (300 g)
1 kg rajčat
chilli papričky (habanero, jolokie, naga … co kdo snese)
250 ml bílý vinný ocet (jablečný, rýžový)
3 PL cukru
5 PL olivového oleje extra virgin
Koření:
římský kmín
pepř
bylinky:
např.
oregano
tymián
bazalka
petrželka

Postup přípravy receptu

  1. Na rozpáleném oleji osmahneme očištěnou a nakrájenou mrkev, přidáme cibuli na kostičky a necháme zesklovatět.


    Zobrazit celý recept

  2. Přidáme cukr a necháme zkaramelizovat (čím „hnědější“ bude zkaramelizovaná cibulka s mrkví, tím ve výsledku bude výraznější omáčka).

  3. Přidáme papričky a zarestujeme.

  4. Pak přidáme slupek zbavená rajčata (odkrojíme „bubáčky“, nakrojíme je do kříže a necháme cca 5 min. ve vroucí vodě – pak jdou krásně sloupnout ), hrneček octa, mlétý pepř a špetku římského kmínu (opatrně s množstvím, ať to nechutná jak omáčka na kebab) a 20-30 minut dusíme do měkka.

  5. Nakonec omáčku sundáme z plotny, přidáme bylinky petržel, bazalku, oregano, pepř a rozmixujeme dohladka. Pak necháme ještě 2-3 minutky probublat na plotně a plníme do skleniček.

Poznámka od kuchařky

Hodí se ke grilovanému masu nebo jako dip k nachos.