Suroviny
- 2 mrkve (250 g)
- 4 cibule (300 g)
- 1 kg rajčat
- chilli papričky (habanero, jolokie, naga … co kdo snese)
- 250 ml bílý vinný ocet (jablečný, rýžový)
- 3 PL cukru
- 5 PL olivového oleje extra virgin
- Koření:
- římský kmín
- pepř
- bylinky:
- např.
- oregano
- tymián
- bazalka
- petrželka
Postup přípravy receptu
-
Na rozpáleném oleji osmahneme očištěnou a nakrájenou mrkev, přidáme cibuli na kostičky a necháme zesklovatět.
-
Přidáme cukr a necháme zkaramelizovat (čím „hnědější“ bude zkaramelizovaná cibulka s mrkví, tím ve výsledku bude výraznější omáčka).
-
Přidáme papričky a zarestujeme.
-
Pak přidáme slupek zbavená rajčata (odkrojíme „bubáčky“, nakrojíme je do kříže a necháme cca 5 min. ve vroucí vodě – pak jdou krásně sloupnout ), hrneček octa, mlétý pepř a špetku římského kmínu (opatrně s množstvím, ať to nechutná jak omáčka na kebab) a 20-30 minut dusíme do měkka.
-
Nakonec omáčku sundáme z plotny, přidáme bylinky petržel, bazalku, oregano, pepř a rozmixujeme dohladka. Pak necháme ještě 2-3 minutky probublat na plotně a plníme do skleniček.
Poznámka od kuchařky
Hodí se ke grilovanému masu nebo jako dip k nachos.