Chilli con zeleninka

85
- reklama -

Suroviny

2 střední cibule
3 stroužky česneku
1 střední pórek
1 červená chilli paprička
2 PL rajčatového pyré
250 g čočky ( hnědé nebo zelené )
250 g červené čočky
800 g sterilovaných červených fazolí
800 g rajčat čerstvých nebo sterilovaných
1,2 l vývaru
koření: ( uvádí všeho 2 PL, ale je to až dost, takže raději nejdřív méně, případně dochutit)
2 pl mletý římský kmín
2 pl mletý koriandr
2 pl uzená paprika
2 pl sušené oregáno
1 KL skořice nebo půl svitku
muškátový oříšek
čerstvě mletý pepř
sůl

Postup přípravy receptu

  1. Nadrobno nakrájíme cibuli, česnek , pórek a chilli papričku.

  2. Nejprve osmažíme cibuli s pórkem a pak přihodíme chilli papričku s česnekem. Přidejte koření, bylinky, rajčatové pyré a podlijte vývarem.

  3. Vmíchejte obě čočky, rajčata, osolte a opepřete.

  4. Uveďte do varu a vařte na mírném ohni. Občas dolijte podle potřeby vývar. Červená čočka se rozvaří a vše nám krásně zahustí.

  5. Když je čočka měkká, přidáme okapané fazole, prohřejeme a dochutíme.

  6. Pokud byste měli rajčata dost kyselá, můžete malinko přisladit špetkou cukru. V knize se píše jako příloha buď rýže nebo pečené brambory ve slupce, posypané koriandrem, s dílky limetky a zakysanou smetanou.

Poznámka od kuchařky

Recept je z knihy Moje rodinná kuchařka od žákyně a přítelkyně Jamieho Olivera. Jsou tam opravdu skvělé recepty z dostupných surovin pro všechny.Je to takové chilli con carne bez masa, což ocení vegetariáni a i ti, kteří zrovna doma maso nemají a chtějí si pochutnat na vydatném a rychlém jídle skoro bez práce. Ingrediencí se zdá ve výčtu hodně, ale spíše se jedná o různá koření a bylinky, takže směle do toho. Já jsem dělala z poloviční dávky a nadlábli jsme se z toho čtyři a ještě zbylo 🙂 Takže přizpůsobte svému apetitu a počtu strávníků, všeho přiměřeně, takhle podle receptu je toho opravdu hromada …

Tady je pár slov o kuchařce a projektech Jamieho Olivera, pro ty, které by to zajímalo.

http://inkitchenopen.blogspot.cz/2015/05/moje-rodi…

Moje recepty a fotografie najdete na http://inkitchenopen.blogspot.cz/