Cheesecake s jahodami

48
- reklama -

Suroviny
8-10 porcí

200 g sušenek máslových(digestivních, oblíbených nalámaných na kousky)
100 g másla nebo rostlinného tuku
500 g jemného tvarohu nebo ricotty
kůra nastrouhaná ze 2 velkých citronů
3 lžíce citronové šťávy
50 g krupicového cukru (můžete použít i hroznový)
3 žloutky z velkých vajec
2 lžíce jemné krupičky
200 g jahod
3 lžíce jahodové zavařeniny

Postup přípravy receptu

  1. Troubu předehřejte na 180°C, horkovzdušnou na 160°C.


    Zobrazit celý recept

  2. Sušenky rozmixujte v robotu a přilijte k nim rozpuštěné máslo; prošlehejte. Dortovou formu s rozevíracím okrajem o průměru 20 cm vyložte pečicím papírem, přeneste do ní sušenkovou směs a rovnoměrně ji obrácenou lžící rozetřete.

  3. Nádobu robota vytřete, dejte do ní tvaroh, citronovou kůru a šťávu, cukr, žloutky a krupičku a asi dvě minuty prošlehávejte, až se vše dobře smísí.

  4. Hmotu vlijte do formy a pečte třicet pět minut až tři čtvrtě hodiny, až bude náplň na dotek pevná a bude se lehce odtahovat od stěn. Troubu vypněte, pootevřete dvířka a nechte cheesecake hodinu chladnout v troubě.

  5. Zatímco dezert chladne, očistěte jahody a ty větší nakrájejte na čtvrtiny nebo osminky. Zavařeninu zahřejte se třemi lžícemi vody, přes sítko ji protřete do misky a smočte v ní jahody.

  6. Dezert uvolněte nožem od stěn, sejměte formu, přesuňte na servírovací talíř a podávejte ozdobený jahodami.

Poznámka od kuchařky

Sušenkové hrátky Základ ze sušenek tak trochu připomíná dětské hry s plastelínou: použitím různých druhů dosáhnete různé chuti a barvy ‚těsta‘. Pokud nemáte robot, vložte sušenky do sáčku a rozdrťte válečkem na nudle nebo paličkou na maso.