![Cheesecake „čokoládový trojboj“_5ff987d6e442a.jpeg](https://recepts.cz/wp-content/uploads/2021/01/cheesecake-cokoladovy-trojboj_5ff987d6d4dcc.jpeg)
Suroviny
- Korpus:
- 140 g máslových sušenek (karamelové sušenky „Lotus“)
- 60 g drcených mandlí
- 60 g rozpuštěného másla
- 3 lžíce mléka
- 1 lžíce medu
- Náplň:
- 250 g sýru Ricotta
- 250 g sýru Philadelphia
- 180 g kysané smetany (Chef de créme)
- 250 ml smetany ke šlehání
- 3 vejce
- 100 g krupicového cukru
- 200 g hořké čokolády
- 200 g bílé čokolády
- 200 g mléčné čokolády
Postup přípravy receptu
-
Korpus: Sušenky s mandlemi rozmixujeme, přidáme máslo a mléko a smícháme do konzistence drobenky. Pokud by se drobila, přidáme ještě trochu mléka, nakonec zapracujeme med. Dno dortové formy vyložíme pečícím papírem, okraje vymažeme máslem a sušenkovou směs rovnoměrně vmačkáme po celé ploše formy (můžeme rozprostřít i do stran – cca 1 cm vysoko). Dáme péct na 20 minut do vyhřáté trouby na cca 180 stupňů. Korpus po upečení necháme vychladnout.
-
Náplň: Nejdříve si vyrobíme mléčný ganache. Smetanu ke šlehání si přivedeme k varu, vložíme na kostičky nalámanou mléčnou čokoládu a pomalým promícháváním necháme rozpustit. Metličkou pořádně prošleháme, aby ve smetaně nezůstaly čokoládové hrudky. Dáme stranou a necháme za občasného promíchnutí vychladnout.
-
V míse si rozetřeme cukr s Philadelphií, ricottou a kysanou smetanou a přidáme vejce, které pořádně rozmícháme do směsi. Do půlky náplně vmícháme ve vodní lázni rozpuštěnou hořkou čokoládu, do druhé půlky směsi vmícháme ve vodní lázni rozpuštěnou bílou čokoládu.
-
Lze rozpustit ale i v mikrovlnce, jen doporučuju hlídat, aby čokoláda nezhrudkovatěla. Na vychladlý korpus nejdříve nalejeme náplň z hořké čokolády, uhladíme a poté nalejeme náplň z bílé čokolády a též uhladíme. Správně by se měl cheesecake péct ve vodní lázni, ale bohužel i po obalení dortové formy alobalem se může stát, že voda do formy zateče a dort zničí, proto peču tak, že dort dám na mřížku a těsně pod ní dám hluboký plech s vařící vodou. Pokud ale chcete dodržet postup vodní lázně, tak formu pořádně obalíme alobalem, dáme do pekáče a zalejeme vařící vodou tak, aby voda dosahovala do 2/3 formy.
-
Pečeme ve vyhřáté troubě na cca 160 stupňů, cca 45 minut. Troubu se snažíme po dobu pečení neotvírat 🙂 Cheesecake by měl být po vytažení z trouby na krajích pevný, ale ve středu ještě stále rosolovitý (ne tekutý!!!), po mírném zatřesení s formou by se střed měl ještě mírně klepat. Pokud se zdá být střed ještě tekutý, vrátíme do trouby a chvíli ještě pečeme. Po upečení necháme vychladnout, na vrch rozetřeme mléčný ganache a dáme odležet do lednice, nejlépe přes noc.
Poznámka od kuchařky
Inspiraci jsem našla v kuchařce Ivety Fabešové „Iveta a sladká Francie“, ale upravila jsem si postup trochu podle svého a podle rad z jiných webů….