Suroviny
- 250 g BeBe sušenek
- 125 g másla
- 600 g krémového sýra (Lučina, žervé, smetanový sýr, tučný měkký tvaroh, ricotta, mascarpone, pomazánkové máslo – nebo jejich kombinace)
- 250 g moučkového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 1 lžička citrónové šťávy
- 3 vejce + 1 žloutek
- 500 g zakysané smetany (250 g je na potření hotového moučníku)
Postup přípravy receptu
-
V robotu podrtíme sušenky, přidáme změklé máslo a vytvoříme kompaktní hmotu. (Jde to i ručně – v mikrotenovém šáčku sušenky drtíme válečkem nebo paličkou na maso.)
-
Hmotu upěchujeme na dno kulaté otevírací dortové formy, které jsme vyložili pečícím papírem. Celou formu je potřeba dokonale vytřít máslem.
-
Podklad dáme do ledničky, troubu rozehřejeme na 200°C a připravíme krém.
-
Smetanový sýr ušleháme dohladka, přidáme cukr, opět zašleháme a stejně zapracujeme i ostatní suroviny – tedy zakysanou smetanu (250 g) a citrónovou šťávu. Vajíčka a žloutek vmícháme na závěr, jedno po druhém a krém nalijeme na sušenkový podklad. Necháme 5 minut stát v pokojové teplotě a vložíme do trouby. Po deseti minutách snížíme teplotu na 110°C a pečeme dalších 20 minut. Troubu po celou dobu neotvíráme!
-
Vypneme troubu, pootevřeme dvířka (pokud mají tendenci se zavírat, strčíme mezi ně a sporák vařečku) a necháme dort asi dvě hodiny pozvolna vychládat.
-
Vychladlý zakryjeme alobalem a uložíme do ledničky do druhého dne.
-
Před podáváním potřeme povrch zakysanou smetanou prošlehanou se lžící moučkového cukru a lžičkou citrónové šťávy.
-
Zdroj: časopis Apetit