
Suroviny
4 porce
- 900 ml uzeného vývaru (použila jsem z vepřového uzeného kolena)
- 1 lžíce sádla
- 1 velká cibule
- 2 lžíce hladké mouky
- 1 velký svazek listů medvědího česneku (cca 30 listů)
- 4 velké prolisované stroužky česneku
- 3 vidličkou rozšlehaná vejce
- 4 celá vejce
- sůl podle potřeby
- dále budeme potřebovat
- 4 krajíčky staršího chleba na topinky
- sádlo na smažení
- stroužek česneku na ochucení topinek
Postup přípravy receptu
-
Do hrnce na rozehřáté sádlo dáme drobně nakrájenou cibuli. Zasypeme moukou a za stálého míchání usmažíme zlatavou jíšku (zásmažku).
-
Hotovou jíšku naředíme vývarem, prošleháme a slabým varem vaříme 15 minut.
Přidáme nakrájené listy medvědího česneku, rozšlehaná vejce, prolisovaný česnek a opět slabým varem vaříme 5 minut. -
Poté do vroucí polévky vyklepneme zbývající vejce. Opatrně, abychom neporušili žloutky, je ode dna vidličkou nadzvedneme a přikryté pokličkou je necháme v hrnci zatáhnout a dojít.
-
Mezitím z krajíčků chleba odkrojíme kůrky a celé krajíčky po obou stranách osmažíme na rozehřátém sádle do zlatavé barvy.
-
Potřeme česnekem a nakrájíme na krutonky, které těsně před podáváním vložíme do talíře s polévkou.
Poznámka od kuchařky
Pokud nemáme čerstvé listy medvědího česneku, ani zásobu v mrazáku, můžeme místo něj použít celý svazek lahůdkové cibulky.
Bílou část použijeme na jíšku a zelenou do vývaru.









