Česneková krémová polévka

285
- reklama -

Suroviny

3 lžíce hladké mouky
3 lžíce másla
1 l kuřecího vývaru
250 ml smetany ke šlehání
100 g česneku
špetka muškátového oříšku
bílý pepř
sůl
pár stroužků česneku na dozdobení
Krutony
chléb (vícezrnný, slunečnicový, bílý)
sýr (ementál, parmezán…)

Postup přípravy receptu

  1. Česnek si oloupeme a plochou stranou nože rozmáčkneme na placku, v kastrolu rozehřejeme máslo, vložíme česnek, mírně zarestujeme (nesmí se zabarvit!) a přidáme mouku.

  2. Opět krátce zarestujeme, ale ne moc, aby jíška nebyla tmavá a nezkazila barvu polévky.

  3. Zalijeme vývarem (vychladlým, aby nám jíška nezhrudkovatěla), dochutíme solí, pepřem, muškátovým oříškem a zavaříme. Na mírném ohni prováříme cca půlhodinku.

  4. Mezitím si zbylé stroužky česneku nakrájíme na plátky a zesklovatíme je na pánvi s lžičkou rozpuštěného másla.

  5. Chléb si rozkrájíme na větší kousky, zasypeme nastrouhaným sýrem a pod grilem necháme zezlátnout.

  6. Provařenou česnečku tyčovým mixérem rozmixujeme, přecedíme přes husté sítko, případné větší kousky i propasírujeme (sítko ze spodní části oškrábneme lžící, propasírovaný česnek se na něm drží a je škoda to vyhodit 🙂 ), ještě jednou promixujeme, aby vznikla mírná nadýchaná pěna a podáváme s orestovanými plátky česneku a krutonky.

  7. Lze posypat nasekanou hladkolistou petrželí.

Poznámka od kuchařky

Inspirace z kuchařky od pana Vaňka „Kouzlo kuchyně Čech a Moravy“