
Suroviny
- 3 lžíce hladké mouky
- 3 lžíce másla
- 1 l kuřecího vývaru
- 250 ml smetany ke šlehání
- 100 g česneku
- špetka muškátového oříšku
- bílý pepř
- sůl
- pár stroužků česneku na dozdobení
- Krutony
- chléb (vícezrnný, slunečnicový, bílý)
- sýr (ementál, parmezán…)
Postup přípravy receptu
-
Česnek si oloupeme a plochou stranou nože rozmáčkneme na placku, v kastrolu rozehřejeme máslo, vložíme česnek, mírně zarestujeme (nesmí se zabarvit!) a přidáme mouku.
-
Opět krátce zarestujeme, ale ne moc, aby jíška nebyla tmavá a nezkazila barvu polévky.
-
Zalijeme vývarem (vychladlým, aby nám jíška nezhrudkovatěla), dochutíme solí, pepřem, muškátovým oříškem a zavaříme. Na mírném ohni prováříme cca půlhodinku.
-
Mezitím si zbylé stroužky česneku nakrájíme na plátky a zesklovatíme je na pánvi s lžičkou rozpuštěného másla.
-
Chléb si rozkrájíme na větší kousky, zasypeme nastrouhaným sýrem a pod grilem necháme zezlátnout.
-
Provařenou česnečku tyčovým mixérem rozmixujeme, přecedíme přes husté sítko, případné větší kousky i propasírujeme (sítko ze spodní části oškrábneme lžící, propasírovaný česnek se na něm drží a je škoda to vyhodit 🙂 ), ještě jednou promixujeme, aby vznikla mírná nadýchaná pěna a podáváme s orestovanými plátky česneku a krutonky.
-
Lze posypat nasekanou hladkolistou petrželí.
Poznámka od kuchařky
Inspirace z kuchařky od pana Vaňka „Kouzlo kuchyně Čech a Moravy“