Suroviny
4 porce
- vývar z uzeného masa
- 100 g vařeného uzeného masa
- 2-3 větší brambory
- 100 g polévkové zeleniny (i mražené)
- kmín, sůl, pepř
- 80-100 g sýru (strouhaný eidam, gouda apod., když nemáme, použijeme i tavený)
- na každou porci 1 stroužek utřeného (prolisovaného) česneku
- petrželka nebo pažitka
- Pro větší jedlíky:
- krutonky z housek nebo chleba
- máslo nebo trochu oleje na opečení krutonků
- Na ozdobu:
- opečená slanina, podle toho, jakou máte rádi
- petržel nebo pažitka na posypání
Postup přípravy receptu
-
Oloupeme a na kostičky nakrájíme brambory a polévkovou zeleninu a dáme vařit do uzeného vývaru. Zatím osmažíme na tuku krutonky, opečeme plátky slaniny (ty lze i vynechat) a dáme je na papírový ubrousek odsát tuk.
-
Podle potřeby opepříme, okmínujeme, a pokud je třeba, velmi opatrně přisolíme (ještě se bude přidávat sýr a ten je dost slaný). Povaříme tak, aby brambory a zelenina změkly, pak přidáme nastrouhaný sýr podle svého výběru a necháme ho rozvařit.
-
Pokud máme trochu kostiček uzeného masa, přidáme je do polévky, ale není to nutné. Na poslední chvíli přidáme i česnek a dál nevaříme (komu nevadí syrový, přidá si česnek až na talíř).
-
Polévku rozdělíme do talířů, přidáme krutonky, posypeme zelenými bylinkami a každý talíř ozdobíme plátkem opečené slaniny. Výsledek je skutečně výtečný a polévka ozdobená opečenou slaninkou se hodí i jako nedělní.
Poznámka od kuchařky
Pro rodiny, kde někdo česnek rád a někdo nerad, se polévka velice hodí, protože i ti, kdo nemají česnek v oblibě, si na polévce i bez česneku opravdu pochutnají, je dobrá i tak.