
Suroviny
- 15 bílků
- 300 g krupicového cukru
- 350 g vlašských ořechů
- 3 lžíce hladké mouky
- Žloutková náplň:
- 750 ml mléka
- 300 g krupicového cukru
- 1 sáček vanilkového cukru
- 15 žloutků
- 4 lžíce kukuřičného škrobu
- 200 g másla
- 100 g hořké čokolády
- Na dohotovení:
- 200 ml smetany ke šlehání
- moučkový cukr dle chuti
- čokoládové hobliny a jiné zdobení
Postup přípravy receptu
-
Nejprve připravte náplň: V misce promíchejte žloutky s trochou mléka a škrobem.
-
Zbylé mléko přiveďte k varu s krupicovým i vanilkovým cukrem, přidejte žloutkový základ, stáhněte teplotu a za stálého míchání vše svařte.
-
Hustý krém provařte (cca 5 minut).
-
Po odstavení zakryjte rendlík fólií a nechte obsah vychladnout.
-
Mírně vlažný zašlehejte po lžících do másla, jež jste vypracovali šlehačem doběla, krém rozdělte na poloviny a do jedné zašlehejte rozehřátou vlažnou čokoládu.
-
Podstatu těsta tvoří sníh z bílků, do kterého zašleháte po lžících cukr.
-
Dále do pěny vmíchejte ořechy promíchané s moukou, těsto rozetřete do 3 kruhových forem či ráfků o průměru 22 cm podložených alobalem.
-
Pláty pečte při 170 °C cca 15 minut.
-
Na rovné podložce nechte všechny vychladnout a případně po obvodu odkrojte či ostřihněte nůžkami vyvýšené okraje.
-
Jeden z plátů potřete ho polovinou světlého krému a ze sáčku s odstřiženým růžkem vytlačte na tuto vrstvu spirálovitě polovinu tmavého krému.
-
Přiklopte druhý plát a postup opakujte.
-
Třetí vrchní plát zakončete vrstvou vyšlehané smetany a šlehačkou potřete i bok.
-
Povrch dortíku obsypte čokoládovými hoblinami, obvod ozdobte pomocí sáčku s řezanou špičkou pusinkami a vzniklý lem doplňte např. filigrány.
-
Náš tip: Upečené pláty skládejte krémem přímo na podnosu, na němž budete hotový dort servírovat. Je totiž velice jemný a špatně se přenáší. Jak ovšem zabránit umazání pokladu šlehačkou při potírání boku? Jednoduše celý obložte kratšími proužky papíru na pečení, jež pod bok částečně zasunete. Zároveň se budou překrývat a vytvoří lem, který po finální úpravě šlehačkou opět odstraníte.
Poznámka od kuchařky
Podrobný fotonávod jak na to krok za krokem včetně postupu na přípravu extra žloutkového krému najdete na http://www.hobbymanie.tv/clanek/dortomanie-objevuj…
Tento recept připravil a postup nafotografoval tým









