Suroviny
8-10 porcí
- 900 g hovězího masa z kýty (nebo z hovězí plece)
- 50 g slaniny
- pepř
- sůl
- olej
- 1 mrkev
- 1 petržel
- 1/4 celeru
- 1 cibule
- 5 kuliček pepře
- 5 kuliček nového koření
- 1 lžička tymiánu
- 1 bobkový list
- 1 citron
- 1 lžička octa
- 1 lžička cukru
- 2 lžíce hladké mouky
- 2 lžíce másla na jíšku
- 1/4 l smetany nebo zakysané smetany (já dala dvě smetany na vaření po 180 g)
Postup přípravy receptu
-
Maso prošpikujeme nudličkami slaniny, osolíme, opepříme a po všech stranách opečeme na oleji do světle hněda. Maso vyjmeme a dáme na talíř.
-
Na zbytku oleje osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme nastrouhanou kořenovou zeleninu, krátce ji osmahneme. Do tohoto základu vrátíme maso, podlijeme ho vodou, přidáme koření, omytý citron nakrájený na plátky a lžičku octa.
-
Maso dusíme pod pokličkou za občasného podlití vodou, přelití vypečenou šťávou a obracení doměkka. Měkké maso vyjmeme, dáme na teplo. Z výpeku vyhodíme kuličky pepře, nového koření, bobkový list a citron. Omáčku rozmixujeme, zahustíme světlou jíškou usmaženou z másla a mouky, zředíme vodou a vaříme asi 20 minut.
-
Ke konci varu přilijeme opatrně smetanu (promícháme ji s trochou horké omáčky a pak vlijeme, protože studená smetana by se mohla ve vařící omáčce srazit), dochutíme solí, citronovou šťávou nebo cukrem, můžeme také dochutit rybízovou zavařeninou a necháme přejít varem.
-
Maso nakrájíme na plátky, v omáčce je prohřejeme a podáváme s houskovým knedlíkem.
-
Jako přílohu můžeme podávat brusinkový kompot a šlehačku.