Červený rybíz à la brusinky

124
- reklama -

Suroviny

1 kg červeného rybízu – obrané bobule od větviček
250 ml vody
250 ml octu
Dále:
600 g cukru krupice
1 dl vody
pektin citrusový nebo jablečný

Postup přípravy receptu

  1. Vodu s octem svaříme, přisypeme čistý obraný rybíz a v octové lázni ho velmi krátce spaříme.

  2. Po spaření rybíz scedíme a nasypeme ho do cukerné lázně, kterou připravíme rozpuštěním (svařením) cukru, jedné až dvou rovných lžiček pektinu v decilitru vody, kde ho necháme na mírném ohni deset minut povařit. Pektinu nedáváme více, abychom neměli z rybízu džem. Směs musí po odkápnutí stranou, například na talířek, jen lehce želírovat.

  3. Zbytečně razantně rybíz nemícháme, abychom zachovali bobule celé. Po provaření plníme horkým rybízem čisté suché skleničky asi centimetr pod jejich okraj. Pak je pevně uzavřeme čistými, suchými víčky.

  4. Skleničky otočíme na cca pět minut dnem vzhůru (jako u marmelád) a sterilovat je už není nutné. Po vychladnutí uložíme v temnu a odebíráme dle potřeby.

  5. Pokud chceme, můžeme cukernou lázeň ochutit například skořicí, hřebíčkem nebo badyánem, ale nutné to není, a ne každému svědčí kořeněná chuť. Zkrátka, vše dle vlastní chuti.

  6. Rybíz à la brusinky používáme ke grilovanému nebo pečenému masu, jako „dip“ k sýrům, nebo jako náhražku brusinek ke svíčkové.