
Suroviny
- 1 kg červeného rybízu – obrané bobule od větviček
- 250 ml vody
- 250 ml octu
- Dále:
- 600 g cukru krupice
- 1 dl vody
- pektin citrusový nebo jablečný
Postup přípravy receptu
-
Vodu s octem svaříme, přisypeme čistý obraný rybíz a v octové lázni ho velmi krátce spaříme.
-
Po spaření rybíz scedíme a nasypeme ho do cukerné lázně, kterou připravíme rozpuštěním (svařením) cukru, jedné až dvou rovných lžiček pektinu v decilitru vody, kde ho necháme na mírném ohni deset minut povařit. Pektinu nedáváme více, abychom neměli z rybízu džem. Směs musí po odkápnutí stranou, například na talířek, jen lehce želírovat.
-
Zbytečně razantně rybíz nemícháme, abychom zachovali bobule celé. Po provaření plníme horkým rybízem čisté suché skleničky asi centimetr pod jejich okraj. Pak je pevně uzavřeme čistými, suchými víčky.
-
Skleničky otočíme na cca pět minut dnem vzhůru (jako u marmelád) a sterilovat je už není nutné. Po vychladnutí uložíme v temnu a odebíráme dle potřeby.
-
Pokud chceme, můžeme cukernou lázeň ochutit například skořicí, hřebíčkem nebo badyánem, ale nutné to není, a ne každému svědčí kořeněná chuť. Zkrátka, vše dle vlastní chuti.
-
Rybíz à la brusinky používáme ke grilovanému nebo pečenému masu, jako „dip“ k sýrům, nebo jako náhražku brusinek ke svíčkové.