- reklama -
Suroviny
- 1 menší hlávka červeného zelí /cca 900 g pokrájená na jemné nudličky
- 1 velká cibule pokrájená nadrobno
- 1 velké,kyselejší jablko nastrouhat na na hrubém slzičkovém struhadle
- 1 velká brambora nebo 2 menší brambory nastrouhat na jemném slzičkovém struhadle
- 3 pl nastrouhaného křenu na jemném slzičkovém struhadle
- 2 kl soli
- 2 pl sádla
- 400 ml červeného vína
- sůl
- ocet
- cukr krupice na dochucení
- dle potřeby horká voda na dolévání
- pl=polévková lžíce
- kl=kávová lžička
Postup přípravy receptu
-
Do hlubšího hrnce dáme pokrájené zelí a celé zalijeme horkou vodou. Necháme 4minuty bez pokličky povařit a pak vodu slijeme.
-
V dalším větším hrnci na rozehřátém sádle osmahneme do zlatavé barvy cibuli, přilijeme víno a přidáme spařené zelí. Osolíme 2lžičkani soli, přidáme cca 2lžíce octa, 2lžíce cukru, promícháme a přiklopíme poklicí. Na slabém plameni dusíme 10minut.
-
Poté přidáme nastrouhané jablko, brambory a křen. Podle potřeby dolijeme trochou vody, promícháme a za občasného míchání vaříme pod poklicí ještě 10-15minut.
-
Ochutnáme a bude-li potřeba, doplníme solí, octem, cukrem.
Můžeme podávat ihned po uvaření, nebo necháme uležet do druhého dne.
Kuchařka: Anna Kocikova