Červená řepa – dušená

313
- reklama -

Suroviny
3 porce

500 g červené řepy oloupané
1 ks cibule větší
olej nebo sádlo
sůl
drcený kmín dle chuti
ocet dle chuti
cukr krupice dle chuti – nemusí být

Postup přípravy receptu

  1. Pokrájenou cibuli si na oleji osmažíme do světlezlaté barvy. Pak přidáme hrubě nastrouhanou řepu, ochutíme solí, kmínem a pod poklicí dusíme doměkka dle stáří řepy 20-30 minut. Podlévat většinou není nutné, řepa si sama pustí vodu, ale pokud je třeba, použijeme trochu vývaru či vody.


    Zobrazit celý recept

  2. Jestliže máme rádi výraznější sladkokyselou chuť řepy, přidáme i trochu cukru a poté i více octa. Jestliže chceme řepě zachovat její „gró“, po podušení dle chuti přidáme jen trošku octa.

  3. Stejně tak je to i se zahuštěním. Buď necháme řepu čistě jen ochucenou a bez zahušťování, nebo můžeme nakonec zaprášit troškou hladké mouky, kterou ještě s řepou krátce provaříme. Zahustit můžeme také jemně nastrouhanou bramborou, kterou budeme dusit společně s řepou.