
Suroviny
3-4 porce
- 250 g červené čočky
- 1 lžička soli
- 1 čerstvý bobkový list
- 2 snítky tymiánu
- pár lístků bazalky
- majoránka
- 10 g bezlepkové jíšky
- 2 PL bílého vinného octa
- 1 lžička cukru
- voda
Postup přípravy receptu
-
Čočku dobře propláchneme pod studenou vodou, dáme do kastrolu. Zalijeme třemi hrnky studené vody se špetkou (opravdu špetkou) soli a velmi zvolna pod pokličkou přivedeme k varu. Vaříme bez míchání 2 minuty, scedíme a znovu zalijeme třemi hrnky studené vody.
-
Nyní vodu znovu osolíme, přidáme bobkový list a bylinky, zakryjeme pokličkou a zvolna opět přivedeme k varu. Poté vaříme velmi zvolna (spíše pobubláváním) asi 25-30 minut, aby čočka zvolna změkla, několikrát jí protřeseme, nemícháme.
-
Jakmile je čočka uvařená, scedíme vodu a zachytíme ji. Odstraníme bobkový list a bylinky. Ze scezené vody vezmeme hrnek (cca 250 ml) a v kastrůlku, kde jsme vařili čočku, přivedeme k varu a zamícháme práškovou jíšku, přidáme ocet a cukr. V případě, že máme scezené vody méně, můžeme doplnit vodou nebo vývarem, máme-li po ruce.
-
Do kastrolu nyní vrátíme scezenou čočku a chvíli mírně provaříme, dochutíme octem, solí, cukrem, v případě potřeby. Podávala jsem s opečeným buřtem a volským okem. Místo kyselé okurky jsem použila nakrájenou jarní cibulku.
Poznámka od kuchařky
Tato čočka je upravená na bezlepkový způsob, stejně tak je vhodná pro ty se sníženou funkcí slinivky břišní, neobsahuje totiž klasickou jíšku na oleji. Místo klasických buřtů je nutné podávat např. bezlepkové párky apod.