Černý pivní chleba

75
- reklama -

Suroviny

Na omládek:
120 g vody
lžičku sladěnky (nebo sladovitu)
20 g droždí
150 g hladké mouky
Dále:
40 g žita
40 g pšenice
100 g horké vody
170 ml piva
2 lžičky drceného kmínu
40 g sojových vloček
20 g žitných otrub
3 lžíce lněného semínka
2 lžíce slunečnicového semínka
2 lžičky soli
100 g žitné chlebové mouky
250 g pšeničné chlebové mouky

Postup přípravy receptu

  1. Suroviny na omládek necháme pekárnou jen vymíchat, bez předehřevu a pak, v zavřené pekárně, i 45 minut nakynout.

  2. Přidáme namočený šrot a zbytek všech surovin a opět necháme bez předehřevu těsto jen umíchat a pak vykynout.

  3. Vykynuté vytáhneme na pracovní desku, propracujeme, pokud je třeba, opatrně podsypáváme zbytkem pšeničné chlebové mouky.

  4. Vytvarujeme kulatý nebo oválný bochník, oválíme ho v žitné mouce , na plechu s pečícím papírem nebo fólií libovolně svrchu nařízneme a necháme nakynout.

  5. Pak vložíme do vyhřáté trouby a upečeme (200-220°C/45-40 minut).

Poznámka od kuchařky

Snad nepřekvapí množství surovin, hlavně „zrní“ ale ti, kdo někdy plánují vyzkoušet Vícezrnné dalamánky, FITchlebík nebo Černé rohlíky (kornspitze), všechny tyhle suroviny doma postupně využijí.

Chlebík je první den měkounký a nadýchaný, druhý den také dobrý – jen s o hodně pevnější střídou…..Díky množství „zrní“, semínek a vlákniny zasytí na delší dobu a na to, jak je strakatý na řez se můžete mrknout sami.

Zdroj: http://www.pekarnomanie.cz/