
Suroviny
- Na omládek:
- 120 g vody
- lžičku sladěnky (nebo sladovitu)
- 20 g droždí
- 150 g hladké mouky
- Dále:
- 40 g žita
- 40 g pšenice
- 100 g horké vody
- 170 ml piva
- 2 lžičky drceného kmínu
- 40 g sojových vloček
- 20 g žitných otrub
- 3 lžíce lněného semínka
- 2 lžíce slunečnicového semínka
- 2 lžičky soli
- 100 g žitné chlebové mouky
- 250 g pšeničné chlebové mouky
Postup přípravy receptu
-
Suroviny na omládek necháme pekárnou jen vymíchat, bez předehřevu a pak, v zavřené pekárně, i 45 minut nakynout.
-
Přidáme namočený šrot a zbytek všech surovin a opět necháme bez předehřevu těsto jen umíchat a pak vykynout.
-
Vykynuté vytáhneme na pracovní desku, propracujeme, pokud je třeba, opatrně podsypáváme zbytkem pšeničné chlebové mouky.
-
Vytvarujeme kulatý nebo oválný bochník, oválíme ho v žitné mouce , na plechu s pečícím papírem nebo fólií libovolně svrchu nařízneme a necháme nakynout.
-
Pak vložíme do vyhřáté trouby a upečeme (200-220°C/45-40 minut).
Poznámka od kuchařky
Snad nepřekvapí množství surovin, hlavně „zrní“ ale ti, kdo někdy plánují vyzkoušet Vícezrnné dalamánky, FITchlebík nebo Černé rohlíky (kornspitze), všechny tyhle suroviny doma postupně využijí.
Chlebík je první den měkounký a nadýchaný, druhý den také dobrý – jen s o hodně pevnější střídou…..Díky množství „zrní“, semínek a vlákniny zasytí na delší dobu a na to, jak je strakatý na řez se můžete mrknout sami.
Zdroj: http://www.pekarnomanie.cz/