Černý dort bezvaječný

291
- reklama -

Suroviny
12 porcí

Sypké suroviny:
jeden a půl hrnku hladké mouky
1 prášek do pečiva
1 hrnek krystal cukru
3 lžíce kvalitního kakaa
špetka soli
Tekuté suroviny:
1 hrnek vody
1/3 hrnku slunečnicového oleje
1 kávová lžička vanilkové esence
2 lžičky octa – je nutný !
Na dokončení :
1 kelímek mascarpone 250g
1 kelímek smetany ke šlehání 33 %
1 polévkovou lžíci moučkového cukru
čokoládu, čokoládové zdobení, různé ovoce, nebo jen kakao

Postup přípravy receptu

  1. Promícháme všechny sypké suroviny a zvlášť všechny tekuté. Smícháme vše dohromady a vlijeme do dortové silikonové formy vypláchnuté studenou vodou (nebo dortové formy vyložené papírem nebo vymazané a vysypané).

  2. Dáme péct do vyhřáté trouby na 170 -180° C a pečeme 25-30 minut. Zkusíme špejlí a pokud se nelepí, je upečeno. Přendáme na podložku a necháme vychladnout. Vychladlé nakrájíme a podáváme se zakysanou smetanou nebo můžeme ozdobit krémem z mascarpone a ovocem dle chuti.

  3. Krém : vyšleháme šlehačku a lehce zašleháme do mascarpone spolu s cukrem .
    Krém dáme na upečený korpus a pomocí stěrky uděláme povch, který poprášíme kakaem.
    Chceme-li udělat čokoládový okraj – natřeme na pás bublinkové folie o 1 cm delší než obvod korpusu rozpuštěnou 1 čokoládu a než úplně ztuhne obtočíme kolem dortu – po ztuhnutí folii opatrně stáhneme. Navrch dáme krém a dozdobíme čokoládou nebo ovocem.

Poznámka od kuchařky

Na dort s bublinkovou folií je lepší použít formu menšího průměru 20 cm, korpus 1x rozkrojit a promazat také krémem. Krém uděláme z dvojité dávky.