
Suroviny
12 porcí
- Sypké suroviny:
- jeden a půl hrnku hladké mouky
- 1 prášek do pečiva
- 1 hrnek krystal cukru
- 3 lžíce kvalitního kakaa
- špetka soli
- Tekuté suroviny:
- 1 hrnek vody
- 1/3 hrnku slunečnicového oleje
- 1 kávová lžička vanilkové esence
- 2 lžičky octa – je nutný !
- Na dokončení :
- 1 kelímek mascarpone 250g
- 1 kelímek smetany ke šlehání 33 %
- 1 polévkovou lžíci moučkového cukru
- čokoládu, čokoládové zdobení, různé ovoce, nebo jen kakao
Postup přípravy receptu
-
Promícháme všechny sypké suroviny a zvlášť všechny tekuté. Smícháme vše dohromady a vlijeme do dortové silikonové formy vypláchnuté studenou vodou (nebo dortové formy vyložené papírem nebo vymazané a vysypané).
-
Dáme péct do vyhřáté trouby na 170 -180° C a pečeme 25-30 minut. Zkusíme špejlí a pokud se nelepí, je upečeno. Přendáme na podložku a necháme vychladnout. Vychladlé nakrájíme a podáváme se zakysanou smetanou nebo můžeme ozdobit krémem z mascarpone a ovocem dle chuti.
-
Krém : vyšleháme šlehačku a lehce zašleháme do mascarpone spolu s cukrem .
Krém dáme na upečený korpus a pomocí stěrky uděláme povch, který poprášíme kakaem.
Chceme-li udělat čokoládový okraj – natřeme na pás bublinkové folie o 1 cm delší než obvod korpusu rozpuštěnou 1 čokoládu a než úplně ztuhne obtočíme kolem dortu – po ztuhnutí folii opatrně stáhneme. Navrch dáme krém a dozdobíme čokoládou nebo ovocem.
Poznámka od kuchařky
Na dort s bublinkovou folií je lepší použít formu menšího průměru 20 cm, korpus 1x rozkrojit a promazat také krémem. Krém uděláme z dvojité dávky.









