Černé kluski

58
- reklama -

Suroviny

1,5 kg brambor
bramborová mouka (Amylon)
sůl

Postup přípravy receptu

  1. 1 kg brambor oloupeme a uvaříme. 0,5 kg brambor oloupeme a syrové postrouháme na jemných očkách. Vymačkáme vodu do nějaké nádoby.


    Zobrazit celý recept

  2. Vařené a syrové brambory spojíme v jednu masu a vypracujeme kyprou hmotu. Vložíme do zadělávací mísy, rozdělíme na 4 stejné části, jednu vyjmeme a přisypeme bramborovou moučku. Osolíme. Vrátíme vyjmutou část masy. Vypracujeme těsto. Vytvoříme kluski.

  3. Vodu osolíme, přivedeme do varu. Rovnou lžičku škrobové mouky rozpustíme v cca deci studené vody a za stálého a rychlého míchání pomalu vléváme do vařicí vody.

  4. Voda by měla lehce vřít, vkládáme kluski, lehce vařechou promícháme, aby se nepřichytily na dno. Vaříme cca 5 minut. Dobré je po uvaření je nechat ještě na pár minut ve vodě odpočinout. Ale nesmí už vřít. Čím dáme větší podíl syrových brambor, tím máme kluski tmavší, ale opatrně, aby nebyly tvrdé. Je dobré slít vrch z těch vymačkaných brambor a škrob, který se usadil na dně, přidat do těsta.

Poznámka od kuchařky

Kluski jsou geniální tím, že mají promáčklý důleček a v něm se naprosto geniálně drží cibulka či orestovaná slaninka, eventuelně sos.