
- reklama -
Suroviny
- 800 g hovězího masa na polévku
- 200 g uzeného boku
- 400 g kuřecího skeletu
- 200 g růžičkové kapusty
- 300 g mrkve
- 100 g kořenové petržele
- 250 g celeru
- 100 g cibule
- 100 g másla
- 100 g slaniny
- 150 g cukru
- sůl
- muškátový květ
- Osmažená houska nakrájená na kostičky
Postup přípravy receptu
-
Z masa, boku a skeletu připravíme vývar. Zeleninu nakrájenou na menší kousky orestujeme na rozškvařené slanině a másle do tmavohněda. Pak přidáme k vývaru a vaříme cca 45 minut. Měkkou zeleninu propasírujeme a vrátíme do vývaru. Dvě třetiny cukru necháme zkaramelizovat, přidáme zbytek a vložíme do polévky. Krátce provaříme a na závěr dosolíme a okořeníme muškátovým květem.
Polévka se podává s osmaženou houskou.
Poznámka od kuchařky
Recept je ze starých českých specialit. Tato polévka se podávala maminkám v šestinedělí a pro naše předky byla zdrojem síly a měla odhánět zlé mocnosti (píše se 🙂 )
Polévka má zajímavou, ale výbornou chuť a já se k ní budu ráda vracet.
*
Kuchařka: majda1512









