
Suroviny
2-3 porce
- 250 g černé čočky Beluga
- 500 ml domácího vývaru
- 1 střední cibule
- 1 větší mrkev
- 2 plátky celeru
- 1 lžíce přepuštěného másla
- 50 g zauzené slaniny
- 1 bobkový list
- 1 lžička medu
- půl lžičky mletého zázvoru
- 1 lžíce světlé sójové omáčky
- čerstvě mletý černý pepř dle chuti
- dle potřeby sůl
- 1- 3 kávové lžičky vinného octa
Postup přípravy receptu
-
Čočku přebereme, propláchneme a necháme okapat na sítku.Mrkev a celer nakrájíme (škrabkou) na julienne . Slaninu a cibuli nakrájíme na kostičky. Vývar přivedeme k varu a dáme stranou (používám domácí z masa a kostí, tažený, zredukovaný, nesolený uchovávám v mrazáku).
-
Do hluboké pánve dáme lžíci másla (pokud nemáme přepuštěné, přidáme k obyčejnému lžičku oleje), přidáme slaninu a necháme pustit tuk. Když slanina lehce zrůžoví, přidáme zeleninu, cibuli a lžičku medu.
-
Vsypeme čočku a podlijeme cca 2 naběračkami horkého vývaru, přidáme sójovou omáčku. Čočka by měla být ponořená, ale neměla by plavat, postupujeme podobně jako u risotta – přiléváme dle potřeby horký vývar, necháme velmi zvolna lehce pobublávat, zbytečně nemícháme, aby zůstaly kuličky celé. Vaříme do potřebné konzistence max.20- 25 minut. Hotová čočka by měla být konzistencí podobná krémovému risottu.
-
Po odstavení dochutíme solí, pepřem a malou lžičkou vinného octa, ale kdo má rád čočku nakyselo, přidá octa víc, 2-3 lžičky dle chuti. Podáváme s vařeným nebo pečeným uzeným masem, volským okem a kyselou okurkou.