Celozrnný žitný chléb

86
- reklama -

Suroviny

• 350 g žitné celozrnné mouky
• 150 g pšeničné celozrnné mouky
• 1 lžička soli
• 1 lžička (třtinového) cukru
• 2 lžíce (olivového) oleje
• 1-2 lžíce octa
• 2 lžičky sušeného droždí
• 350 ml vlažné vody
• semínka dle chuti (dala jsem lžíci slunečnicových a posypala sezamovými)

Postup přípravy receptu

  1. Všechny suroviny smícháme a necháme těsto kynout pod utěrkou na teplém místě 60 – 90 minut. Formu si vyložíme pečícím papírem nebo z těsta uděláme bochník a dáme do formy. Necháme ještě chvíli ve formě pod utěrkou kynout. Rozehřejeme si troubu na 200°C.


    Zobrazit celý recept

  2. Bochník pocákáme studenou vodou a posypeme semínky. Pečeme zhruba půl hodiny ve formě a poté na posledních 10 – 15 minut vyndáme z formy a dopečeme na 180°C na roštu. Před krájením necháme zcela vychladnout!

Poznámka od kuchařky

Já jsem chlebík dělala z poloviční dávky (viz fotografie).

Jinak má krásně oříškovou chuť 🙂