- reklama -
Suroviny
- • 350 g žitné celozrnné mouky
- • 150 g pšeničné celozrnné mouky
- • 1 lžička soli
- • 1 lžička (třtinového) cukru
- • 2 lžíce (olivového) oleje
- • 1-2 lžíce octa
- • 2 lžičky sušeného droždí
- • 350 ml vlažné vody
- • semínka dle chuti (dala jsem lžíci slunečnicových a posypala sezamovými)
Postup přípravy receptu
-
Všechny suroviny smícháme a necháme těsto kynout pod utěrkou na teplém místě 60 – 90 minut. Formu si vyložíme pečícím papírem nebo z těsta uděláme bochník a dáme do formy. Necháme ještě chvíli ve formě pod utěrkou kynout. Rozehřejeme si troubu na 200°C.
-
Bochník pocákáme studenou vodou a posypeme semínky. Pečeme zhruba půl hodiny ve formě a poté na posledních 10 – 15 minut vyndáme z formy a dopečeme na 180°C na roštu. Před krájením necháme zcela vychladnout!
Poznámka od kuchařky
Já jsem chlebík dělala z poloviční dávky (viz fotografie).
Jinak má krásně oříškovou chuť 🙂
Kuchařka: Lucie95