Celozrnný sendvičový chléb

57
- reklama -

Suroviny

30 g žitného kvásku
150 g vody
100 g žitné mouky celozrnné jemné
50 g pšeničné mouky celozrnné jemné
– smícháme a v zakryté nádobě necháme asi 10-14 h kvasit v teple
Dále:
190 g vody
2 lžičky sušeného mléka
40 g másla (sádla)
1,5 lžičky soli
150 g pšeničné mouky celozrnné jemné
200 g hladké mouky

Postup přípravy receptu

  1. Večer před plánovaným pečením kvásek rozkvasíme podle postupu, ráno do vykvašeného přidáme zbytek surovin (tuk velmi změklý) a poměrně krátce vymísíme těsto.
    Opět zakryjeme, necháme asi 1-1,5 h kynout, pak na pomoučené pracovní desce těsto lehce propracujeme, přeložíme a necháme asi 10-15 minut odpočinout.


    Zobrazit celý recept

  2. Z těsta zformujeme bochánek , který uložíme do tukem vymazané obdélníkové chlebíčkové formy a necháme vykynout.

  3. Potřeme povrch bochníčku vodou, vložíme do studené trouby, zapneme na 190-200°C a upečeme (od zapnutí trouby asi 55-60 minut).

Poznámka od kuchařky

Chleba obsahuje 20% žitné mouky, má 68% hydrataci. Dělala jsem ho víckrát, mně osobně chutná víc ten se sádlem (místo másla) v těstě.

Sušené mléko je v těstě pro zjemnění, pokud nemáte doma, dávat ho nemusíte.

Pekárnománie -> http://www.pekarnomanie.cz/celozrnny-sendvicovy-ch…