Suroviny
- 30 g žitného kvásku
- 150 g vody
- 100 g žitné mouky celozrnné jemné
- 50 g pšeničné mouky celozrnné jemné
- – smícháme a v zakryté nádobě necháme asi 10-14 h kvasit v teple
- Dále:
- 190 g vody
- 2 lžičky sušeného mléka
- 40 g másla (sádla)
- 1,5 lžičky soli
- 150 g pšeničné mouky celozrnné jemné
- 200 g hladké mouky
Postup přípravy receptu
-
Večer před plánovaným pečením kvásek rozkvasíme podle postupu, ráno do vykvašeného přidáme zbytek surovin (tuk velmi změklý) a poměrně krátce vymísíme těsto.
Opět zakryjeme, necháme asi 1-1,5 h kynout, pak na pomoučené pracovní desce těsto lehce propracujeme, přeložíme a necháme asi 10-15 minut odpočinout. -
Z těsta zformujeme bochánek , který uložíme do tukem vymazané obdélníkové chlebíčkové formy a necháme vykynout.
-
Potřeme povrch bochníčku vodou, vložíme do studené trouby, zapneme na 190-200°C a upečeme (od zapnutí trouby asi 55-60 minut).
Poznámka od kuchařky
Chleba obsahuje 20% žitné mouky, má 68% hydrataci. Dělala jsem ho víckrát, mně osobně chutná víc ten se sádlem (místo másla) v těstě.
Sušené mléko je v těstě pro zjemnění, pokud nemáte doma, dávat ho nemusíte.
Pekárnománie -> http://www.pekarnomanie.cz/celozrnny-sendvicovy-ch…