
Suroviny
- 300 ml vlažné vody
- 2 lžičky soli
- 100 ml rozpuštěného sádla (popř. oleje)
- hrnek uvařené pohanky (cca 250 ml)
- 400 g hladké pšeničné mouky
- 200 g celozrnné žitné mouky
- 1 kostka droždí (42 g)
- trochu cukru
- vejce na potření
- sezamové semínka nebo lněné slunečnicové
Postup přípravy receptu
-
Těsto zaděláme nejlépe v pekárně. Do pekárny vložíme suroviny podle uvedeného pořadí a necháme vymíchat. Pekárnu vypneme a ponecháme uzavřenou asi 20 minut, než těsto trochu vyběhne. Mám zkušenost, že i takto kyne těsto velmi dobře a že není třeba nechávat pekárnu zapnutou a „dojet“ celý program na vykynutí těsta. Ušetří se tak čas i energie.
-
Po této době vyndáme těsto na pracovní desku, rozdělíme je na 10-12 dílků a z každého vytvarujeme bochánek (bulku). Naskládáme je na plech s pečícím papírem a necháme pod utěrkou do té doby, než se nám rozehřeje trouba na cca 175°C.
-
Pak bulky potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme semínky a pečeme zhruba 25 minut dozlatova.
Poznámka od kuchařky
Měla jsem v lednici zbytek uvařené pohanky a přemýšlela, co s ní. Protože rodina dostala chuť na domácí pečivo, zkusila jsem zaexperimentovat a výsledek mě velmi potěšil. Pečivo je krásně vláčné a chuťově vynikající.