
Suroviny
- Na omládek:
- 100 g vody
- lžičku sladěnky
- 8-9 g droždí
- 130 g hladké mouky
- Dále:
- 100 g vody
- 5 lžic kefíru (koupeného o lžíci méně, je řidší, než domácí)
- 5 lžic oleje
- 2 rovné lžičky soli
- 1/2 lžičky drceného kmínu
- 50 g žitné celozrnné mouky jemné
- 280 g pšeničné celozrnné mouky jemné
Postup přípravy receptu
-
suroviny na omládek dobře vymícháme a necháme pak 45-60 minut kynout.
Přidáme zbytek surovin a vymísíme volnější těsto, které necháme v míse asi hodinu vykynout. -
Vykynuté těsto propracujeme, rozdělíme na díly a uděláme rohlíky – měla jsem 8 velkých. Pokud je třeba, můžeme těsto při práci mírně podsypnout, z hodně pomoučeného těsta jdou rohlíky špatně svinout i vyválet.
-
Rohlíky necháme nakynout na plechu, potřeme vodou, rozmíchanou s troškou solamylu, posypeme vločkami a upečeme ve vyhřáté troubě (200°C).
Vločky na posyp jsou použity sojové.
Poznámka od kuchařky
Rohlíky jsou hodně celozrnné, přesto lehounké a moc dobré i druhý den, pokud vám zbydou. A hlavně – jsou domácí, od maminky!
Pekárnománie -> http://www.pekarnomanie.cz/celozrnne-rohliky-s-oml…