Celozrnné rohlíky s omládkem

1083
- reklama -

Suroviny

Na omládek:
100 g vody
lžičku sladěnky
8-9 g droždí
130 g hladké mouky
Dále:
100 g vody
5 lžic kefíru (koupeného o lžíci méně, je řidší, než domácí)
5 lžic oleje
2 rovné lžičky soli
1/2 lžičky drceného kmínu
50 g žitné celozrnné mouky jemné
280 g pšeničné celozrnné mouky jemné

Postup přípravy receptu

  1. suroviny na omládek dobře vymícháme a necháme pak 45-60 minut kynout.
    Přidáme zbytek surovin a vymísíme volnější těsto, které necháme v míse asi hodinu vykynout.

  2. Vykynuté těsto propracujeme, rozdělíme na díly a uděláme rohlíky – měla jsem 8 velkých. Pokud je třeba, můžeme těsto při práci mírně podsypnout, z hodně pomoučeného těsta jdou rohlíky špatně svinout i vyválet.

  3. Rohlíky necháme nakynout na plechu, potřeme vodou, rozmíchanou s troškou solamylu, posypeme vločkami a upečeme ve vyhřáté troubě (200°C).
    Vločky na posyp jsou použity sojové.

Poznámka od kuchařky

Rohlíky jsou hodně celozrnné, přesto lehounké a moc dobré i druhý den, pokud vám zbydou. A hlavně – jsou domácí, od maminky!

Pekárnománie -> http://www.pekarnomanie.cz/celozrnne-rohliky-s-oml…