Celozrnné rohlíky

59
- reklama -

Suroviny
12ks

Omládek:
100 ml vlažné vody
1 lžička rýžového sladu
10 g droždí
70 g celozrnné pšeničné mouky
50 g nebělené pšeničné mouky
150 ml vody
350 g celozrnné pšeničné mouky
8 g soli
25 g oleje
vejce na potření

Postup přípravy receptu

  1. Suroviny na omládek promícháme, zakryjeme a necháme 45min kynout.

  2. Přidáme zbytek surovin a vypracujeme hladké vláčné těsto, které nelepí a není potřeba podsypávat.

  3. Přikryjeme vlhkou utěrkou a necháme 1-1,5hod kynout.

  4. Vykynuté těsto krátce prohněteme, rozdělíme na dílky a vytvarujeme rohlíky.

  5. Přendáme na pečící papír, potřeme vodou, v teple necháme vykynout zhruba 1hod. Pokud je místnost suchá, je potřeba potřít ještě v průběhu kynutí.

  6. Předehřejeme troubu na 220°C a necháme 10-15min běžet, aby se napařila. Poté ztlumíme na 200°C a dáme péct rohlíky na 15min (před pečením potřít vejcem).