Suroviny
- Těsto:
- 1/4 l vody
- 80 g másla
- špetka soli
- 140 g celozrnné mouky (měla jsem špaldovou)
- 3 vejce
- Náplň A:
- Niva
- máslo
- tavený sýr
- Koňak nebo Hruškovice
- vlašské ořechy
- hrušky (v zimě třeba sušené pokrájené fíky nebo datle)
- Náplň B:
- máslo
- křen nebo Krenex
- šunka
- hroznové víno
Postup přípravy receptu
-
Briošky: v hrnku svaříme vodu, máslo a sůl. Do vroucího vsypeme najednou všechnu mouku a za stálého míchání pořádně propaříme, až je z mouky tuhá koule a na dně hrnku se dělá bělavý povlak. Necháme vychladnou. Šlehačem zašleháme postupně jedno vejce po druhém (další přidáme, až je to předchozí pořádně zapracované). Na tukem potřený nebo papírem na pečení vyložený plech tvoříme pomocí dvou lžiček malé bochánky.
-
Pečeme v předehřáté troubě na 220°C 10 minut, pak snížíme teplotu na 160°C a pečeme dalších 10 minut, troubu neotvíráme, aby pečivo nekleslo. Správně upečené nesmí být uvnitř mokré. Vlažné briošky rozkrojíme, necháme zcela vychladnout, naplníme a podáváme.
-
Náplň A: Nastrouhanou nivu, tavený sýr a změklé máslo našleháme do pěny, zakápneme koňakem, přidáme posekané ořechy, kousky ovoce a promícháme. Naplníme do rozkrojených briošek a dozdobíme jádrem ořechu a kouskem ovoce.
-
Náplň B: Žervé, máslo a strouhaný křen vyšleháme do pěny, naplníme do briošek, vložíme plátek šunky a kuličku vína.
Poznámka od kuchařky
Tentokrát jsem dělala jen náplň s hruškami.