Celozrnné odpalované briošky

34
- reklama -

Suroviny

Těsto:
1/4 l vody
80 g másla
špetka soli
140 g celozrnné mouky (měla jsem špaldovou)
3 vejce
Náplň A:
Niva
máslo
tavený sýr
Koňak nebo Hruškovice
vlašské ořechy
hrušky (v zimě třeba sušené pokrájené fíky nebo datle)
Náplň B:
máslo
křen nebo Krenex
šunka
hroznové víno

Postup přípravy receptu

  1. Briošky: v hrnku svaříme vodu, máslo a sůl. Do vroucího vsypeme najednou všechnu mouku a za stálého míchání pořádně propaříme, až je z mouky tuhá koule a na dně hrnku se dělá bělavý povlak. Necháme vychladnou. Šlehačem zašleháme postupně jedno vejce po druhém (další přidáme, až je to předchozí pořádně zapracované). Na tukem potřený nebo papírem na pečení vyložený plech tvoříme pomocí dvou lžiček malé bochánky.


    Zobrazit celý recept

  2. Pečeme v předehřáté troubě na 220°C 10 minut, pak snížíme teplotu na 160°C a pečeme dalších 10 minut, troubu neotvíráme, aby pečivo nekleslo. Správně upečené nesmí být uvnitř mokré. Vlažné briošky rozkrojíme, necháme zcela vychladnout, naplníme a podáváme.

  3. Náplň A: Nastrouhanou nivu, tavený sýr a změklé máslo našleháme do pěny, zakápneme koňakem, přidáme posekané ořechy, kousky ovoce a promícháme. Naplníme do rozkrojených briošek a dozdobíme jádrem ořechu a kouskem ovoce.

  4. Náplň B: Žervé, máslo a strouhaný křen vyšleháme do pěny, naplníme do briošek, vložíme plátek šunky a kuličku vína.

Poznámka od kuchařky

Tentokrát jsem dělala jen náplň s hruškami.