Suroviny
16 – 20 lívanců
- 240 ml mléka
- 15 g třtinového cukru
- 7 g droždí
- 30 g hladké mouky
- 100 g celozrnné pšeničné hladké mouky
- 30 g ovesných vloček
- 1 vejce
- 110 g banánu (hodně zralého a změklého)
- 1 čajová lžička citronové šťávy
- Olej na smažení
- Na dokončení:
- mandle
- jahody
- javorový sirup (a já si ještě přidávám bílý jogurt a mám super snídani)
Postup přípravy receptu
-
Do mističky vložte droždí, cukr a 10 g hladké mouky.
-
Do druhé misky nasypte ovesné vločky.
-
Mléko zahřejte tak, abyste v něm udrželi prst (nesmí být horké, aby nezničilo kvasnice).
-
Do mističky s droždím nalijte 50 ml mléka a rozmíchejte.
-
Přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě vzejít kvásek.
-
Zbylé mléko nalijte k vločkám a nechte 20-30 minut odležet.
-
Banán vložte do mísy s nabobtnalými vločkami, zakapejte citronem, přidejte vejce a vzešlý kvásek. Rozmixujte tyčovým mixérem.
-
Přimíchejte zbylou mouku a nechte přikryté utěrkou na teplém místě kynout alespoň ½ hodiny.
-
Těsto promíchejte a na vymaštěném lívanečníku pozvolna opékejte lívanečky.
-
Lívance posypte podrcenými mandlemi, nakrájenými jahodami a přelijte javorovým sirupem.
Poznámka od kuchařky
Mé další recepty najdete na http://www.vareniste.cz