Celozrnné domácí housky

72
- reklama -

Suroviny

500 g celozrnné pšeničné mouky
30 g droždí
1 vejce
60 g rozměklého másla
špetku soli
250 ml mléka
1 vejce na potření
kmín
mák na posypání (může byt i sezam)
hrubá sůl

Postup přípravy receptu

  1. Mouku smícháme s nadrobeným droždím, přidáme sůl, rozehřáté a zchladlé máslo, vejce a vlažné mléko. Zaděláme těsto a důkladně je vyhněteme.

  2. Tužší těsto necháme vykynout.

  3. Na vále vyválený bochánek rozdělte asi na 12 kousků, každý rozdělte na tři, vyválejte z nich stejné silné pramínky, ze kterých upletete housky.

  4. Na plechu s pečícím papírem nechte pletýnky ještě vykynout, jejich povrch potřete rozšlehaným vejcem, posypeme mákem.

  5. Housky pečeme při 190°C přibližně 20-25 minut.

Poznámka od kuchařky

Dobrou chuť.