
Suroviny
- 500 ml žitného kvásku
- 1 sáček sušeného droždí
- 250 ml silné melty (i se sedlinou)
- 1 lžička drceného kmínu
- 1,5 lžičky soli
- 500 g žitné chlebové mouky
Postup přípravy receptu
-
Předem uvaříme silnou meltu a v okamžiku, kdy schladne na tělesnou teplotu do ní vysypeme sáček droždí.
-
Do větší mísy dáme kvásek, přilejeme meltu (s droždím). Tekutou směs pořádně promícháme a postupně přes síto dosypáváme mouku se solí a kmínem.
-
Těsto pořádně uhněteme, dáme do formy (v ní pak bude chleba držet tvar – doporučuji), povrch pomoučíme a nařízneme dle libosti. Celou formu omotáme potravinářskou fólií nebo jinak zakryjeme, aby ke kynoucímu těstu nemohl vzduch.
-
Těsto kyne cca 2 hodinky, čím déle, tím lépe. Na vykynutém chlebu se hezky otevře naříznutá kůrka.
-
Vykynutý chléb pečeme nejdříve 30 minut na 200°C, poté stáhneme na 160°C a dopečeme další hodinu.
Poznámka od kuchařky
Chléb dělám jak s kváskem, tak s trochou droždí, protože jsem si na celokváskový chleba ještě netroufla, snad tento recept příjde vhod těm, komu ten kváskový nevykyne tak dobře – má typickou chlebovou chuť po kvásku a kyne po troše droždí 😉