Celožitný chlébík s meltou

71
- reklama -

Suroviny

500 ml žitného kvásku
1 sáček sušeného droždí
250 ml silné melty (i se sedlinou)
1 lžička drceného kmínu
1,5 lžičky soli
500 g žitné chlebové mouky

Postup přípravy receptu

  1. Předem uvaříme silnou meltu a v okamžiku, kdy schladne na tělesnou teplotu do ní vysypeme sáček droždí.

  2. Do větší mísy dáme kvásek, přilejeme meltu (s droždím). Tekutou směs pořádně promícháme a postupně přes síto dosypáváme mouku se solí a kmínem.

  3. Těsto pořádně uhněteme, dáme do formy (v ní pak bude chleba držet tvar – doporučuji), povrch pomoučíme a nařízneme dle libosti. Celou formu omotáme potravinářskou fólií nebo jinak zakryjeme, aby ke kynoucímu těstu nemohl vzduch.

  4. Těsto kyne cca 2 hodinky, čím déle, tím lépe. Na vykynutém chlebu se hezky otevře naříznutá kůrka.

  5. Vykynutý chléb pečeme nejdříve 30 minut na 200°C, poté stáhneme na 160°C a dopečeme další hodinu.

Poznámka od kuchařky

Chléb dělám jak s kváskem, tak s trochou droždí, protože jsem si na celokváskový chleba ještě netroufla, snad tento recept příjde vhod těm, komu ten kváskový nevykyne tak dobře – má typickou chlebovou chuť po kvásku a kyne po troše droždí 😉