Celokváskový pšenično-žitný chléb

72
- reklama -

Suroviny

300 ml vody
50 g pravidelně živeného žitného kvásku
200 g žitné chlebové mouky
320 g (i trošku více, podle hustoty kvásku) hladké mouky
2 lžičky soli
1-2 lžičky kmínu nebo chlebového koření

Postup přípravy receptu

  1. Večer před pečením smícháme v míse kvásek (50 g), žitnou chlebovou mouku (200 g) a vodu (300 ml) do hladkého těstíčka a v zakryté míse necháme v teple do rána.


    Zobrazit celý recept

  2. Ráno (po 10-12 hodinách) má těstíčko zvětšený objem, je velice napěněné a příjemně voní kváskem. Přidáme do něj zbytek surovin (dělala jsem robotem) a umícháme těsto, které necháme asi 3 hodiny v teplé místnosti kynout.

  3. Těsto propracujeme, je-li třeba, mírně podsypáváme moukou. Vytvarujeme bochník, který dáme (dobře pomoučněný) přibližně na 1-1,5 hodiny kynout do ošatky.

  4. Rozehřejeme troubu na 250°C, bochník opatrně vykulíme na plech (s oporou ruky) a při této teplotě pečeme 10 minut. Pak teplotu snížíme na 200°C a asi 35-40 minut dopečeme.

Poznámka od kuchařky

Chlebík praskl, ale na chuti mu to neubralo.

Má pevnou, křupavou kůrku, pružnou střídu, plnou pravidelných pórů a je výborný i na druhý den.

Tento chlebík dělávám i z 1,5 dávky, váží pak hotový asi 1 300 g.

Zdroj: http://www.pekarnomanie.cz/