- reklama -
Suroviny
6 porcí
- 750 g celeru
- 1,2 dl vody nebo vývaru (nebo v nouzi 1 Masox)
- 1 červená cibule
- 1 obyčejná cibule
- 1 hrst pórku
- 2-3 lžíce olivového oleje
- 250 ml smetany na vaření
- 1 lžička bílého pepře
- sůl
- kousek másla
- 4 lžíce jemně strouhaných vlašských ořechů (na suché pánvi krátce opražíme)
Postup přípravy receptu
-
Na oleji zpěníme cibulku, když trochu zrůžoví, přidáme nasekaný pórek a celer nakrájený na menší kostičky. Krátce orestujeme, zalijeme vývarem/vodou s masoxem a vaříme na mírném ohni do změknutí celeru.
-
Pak odstavíme a ponorným mixerem rozmixujeme na hladký krém. Přilijeme smetanu a vrátíme zpátky na plotnu. Vmícháme ořechy a krátce provaříme a dochutíme. Vypneme a přidáme kousek másla pro zjemnění chuti.
-
Na talíři dozdobíme bylinkami (petrželka, pažitka) a ořechy.
Poznámka od kuchařky
Kdo má rád pikantnější chuť, může nakonec přidat kousek gorgonzoly nebo třeba 50 g taveného sýra. Podáváme se smaženými krutony z housky.
Lze použít i 33% šlehačku, polévka je pak tučnější.
Kuchařka: danielle72