- reklama -
Suroviny
- 1 menší bulva celeru
- 5-6 hříbků
- hrst celerových lístků
- 3 lžíce másla
- 2 lžíce mouky
- vývar i z kostky
- drcený kmín
- sůl
- petrželka
- zakysaná smetana
- Krutonky:
- 2 krajíčky staršího chleba
- 1 lžíce oleje
Postup přípravy receptu
-
Na pánvi rozehřejeme máslo, vložíme nakrájené houby, kmín, mírně osolíme a zvolna dusíme cca 10 minut.
-
V polévkovém hrnci rozehřejeme zbytek másla, přidáme na hrubo nastrouhaný celer, necháme chvíli dusit, zasypeme moukou, orestujeme a zalijeme vývarem.
-
Prošleháme a přivedeme k varu.
-
Vaříme 20 minut – v půlce vaření přidáme do polévky podušené houby, celerovou nať a dovaříme doměkka.
-
Na závěr posypeme petrželkou.
-
Krutonky: na pánvi rozehřejeme olej, přidáme na kostky pokrájený chléb a osmažíme dozlatova.
-
Polévku na talíři ozdobíme krutonky a přidáme čepici zakysané smetany.
Poznámka od kuchařky
Zdroj: Anuše Kejřová – Zlatá úsporná kuchařka, mírně upraveno
Kuchařka: maris