Celerovo-houbová polévka s krutonky

40
- reklama -

Suroviny

1 menší bulva celeru
5-6 hříbků
hrst celerových lístků
3 lžíce másla
2 lžíce mouky
vývar i z kostky
drcený kmín
sůl
petrželka
zakysaná smetana
Krutonky:
2 krajíčky staršího chleba
1 lžíce oleje

Postup přípravy receptu

  1. Na pánvi rozehřejeme máslo, vložíme nakrájené houby, kmín, mírně osolíme a zvolna dusíme cca 10 minut.


    Zobrazit celý recept

  2. V polévkovém hrnci rozehřejeme zbytek másla, přidáme na hrubo nastrouhaný celer, necháme chvíli dusit, zasypeme moukou, orestujeme a zalijeme vývarem.

  3. Prošleháme a přivedeme k varu.

  4. Vaříme 20 minut – v půlce vaření přidáme do polévky podušené houby, celerovou nať a dovaříme doměkka.

  5. Na závěr posypeme petrželkou.

  6. Krutonky: na pánvi rozehřejeme olej, přidáme na kostky pokrájený chléb a osmažíme dozlatova.

  7. Polévku na talíři ozdobíme krutonky a přidáme čepici zakysané smetany.

Poznámka od kuchařky

Zdroj: Anuše Kejřová – Zlatá úsporná kuchařka, mírně upraveno