Suroviny
- 200 g staršího chleba
- 200 g celeru
- 1 cibule
- 1 větší mrkev
- 2-3 stroužky česneku
- 1 lžíce másla
- 2 lžičky uzené papriky
- 4 kuličky nového koření
- 1500 ml i více vývaru (měla jsem z kostí)
- sůl
- pepř
- špetka chilli
- Kapání:
- 1 vejce
- 1 lžíce vody
- 2 lžíce hladké mouky
- sušený nebo čerstvý libeček
- špetka soli
Postup přípravy receptu
-
Cibuli, chleba celer a česnek nakrájíme na kousky. Rozpustíme máslo a zpěníme cibuli s česnekem. Přidáme chleba a po chvíli opékání přisypeme celer. Vše společně pár minut opékáme a zasypeme paprikou. Zamícháme a zalijeme vývarem.
-
Přidáme koření a vaříme do měkka, chleba se téměř rozvaří. Poté vytáhneme kuličky nového koření a rozmixujeme tyčovým mixérem do hladké polévky. Přidáme mrkev nastrouhanou nahrubo a vaříme. Připravíme kapání smícháním všech surovin.
-
Nachystáme mikrotenový sáček a čistý hrnek. Sáček dáme rohem do hrnku a vlijeme kapání. Naplněný sáček vezmeme nad polévku, ustřihneme malý růžek a lijeme tenké proužky do vroucí polévky. Polévku pár minut povaříme a dochutíme. Můžeme podávat.
Poznámka od kuchařky
Kombinace chutí celeru a chleba je velice dobrá. Polévka je dostatečně hustá i bez zahuštění. Kdo nechce kapání, vlije jen rozšlehané vejce bez mouky. Já jsem chtěla polévku hustou na zasycení.