Celerovo-bramborový krém

78
- reklama -

Suroviny
6 porcí

1 větší celer
4 větší brambory
1,5 zeleninového vývaru nebo vody
sůl
pepř
3 lžíce zakysané smetany
2 lžíce másla
2 krajíce na kostičky nakrájeného chleba
strouhaný parmezán

Postup přípravy receptu

  1. Celer nakrájíme na plátky, hlavně opatrně, dá to trochu zabrat. Očistíme a nakrájíme na kostky. Stejně tak brambory. Obojí dáme do hrnce a zalijeme vodou či vývarem. Zelenina by měla být zcela ponořená.

  2. Vaříme do změknutí. Není vůbec na škodu, když se celer s brambory trochu rozvaří.

  3. Přidáme zakysanou smetanu, osolíme a opepříme. Posléze tyčovým mixérem rozmixujeme na krémovou konzistenci.

  4. Na pánvi rozpustíme máslo, přidáme kostičky chleba a krátce a zprudka opečeme.

  5. Při servírování polévky přidáme kostičky, které zlehka zasypeme strouhaným parmezánem.

Poznámka od kuchařky

Když si potřebuje trochu odpočinout mé zažívání, dělám polévku v dietnější verzi – nepřidávám zakysanou smetanu, chléb a ani sýr. Zkrátka jen uvařím celer s bramborami, rozmixuji a okořením. A je to taky ňamka 🙂