
Suroviny
6 porcí
- 1 větší celer
- 4 větší brambory
- 1,5 zeleninového vývaru nebo vody
- sůl
- pepř
- 3 lžíce zakysané smetany
- 2 lžíce másla
- 2 krajíce na kostičky nakrájeného chleba
- strouhaný parmezán
Postup přípravy receptu
-
Celer nakrájíme na plátky, hlavně opatrně, dá to trochu zabrat. Očistíme a nakrájíme na kostky. Stejně tak brambory. Obojí dáme do hrnce a zalijeme vodou či vývarem. Zelenina by měla být zcela ponořená.
-
Vaříme do změknutí. Není vůbec na škodu, když se celer s brambory trochu rozvaří.
-
Přidáme zakysanou smetanu, osolíme a opepříme. Posléze tyčovým mixérem rozmixujeme na krémovou konzistenci.
-
Na pánvi rozpustíme máslo, přidáme kostičky chleba a krátce a zprudka opečeme.
-
Při servírování polévky přidáme kostičky, které zlehka zasypeme strouhaným parmezánem.
Poznámka od kuchařky
Když si potřebuje trochu odpočinout mé zažívání, dělám polévku v dietnější verzi – nepřidávám zakysanou smetanu, chléb a ani sýr. Zkrátka jen uvařím celer s bramborami, rozmixuji a okořením. A je to taky ňamka 🙂