Celerová polévka s mlékem

68
- reklama -

Suroviny
4 porce

1 menší celer
2 menší cibulky
3 lžíce oleje
1 brambora
2 vrchovaté lžíce hladké mouky
šálek mléka
špetka muškátového oříšku
1 trojúhelníček taveného sýru
sůl
pepř
kostka masoxu
majoránka
petrželka

Postup přípravy receptu

  1. V hrnci rozehřejeme olej, vmícháme nadrobno nakrájenou cibuli, osmahneme ji a zasypeme moukou, usmažíme světlou cibulovou jíšku, kterou zalijeme asi litrem studené vody, rozmícháme a přivedeme k varu.

  2. Pak přidáme na kostičky nakrájený celer, bramboru, přidáme sůl, masox, pepř a troujúhelníček sýru, mléko a muškátová oříšek.

  3. Polévkou občas zamícháme, aby se nám nepřichytila u dna a vaříme dokud není celer s bramborami měkký.

  4. Nakonec dochutíme podle chuti, přidáme majoránku a petrželku.

Poznámka od kuchařky

Zase jedna výborná polévka z knížky 2000 nejlepších receptů z české i zahraniční kuchyně, jen s malinkými změnami.

Na přání dcery jsem k polévce na másle opekla na kolečka nakrájený rohlík.