![Celerová omáčka_5ffa6531cfd94.jpeg](https://recepts.cz/wp-content/uploads/2021/01/celerova-omacka_5ffa6531c2dda.jpeg)
Suroviny
4 porce
- 0,5 celeru
- 30 g másla
- 30 g hladké mouky
- 1 l hovězího vývaru
- 2 PL bílého vína
- 50 g cukru
- 50 g pomerančové kůry
- 200 ml smetany
- sůl
- pepř
Postup přípravy receptu
-
Očištěný celer nakrájíme na kostičky a na másle dusíme doměkka. Zasypeme moukou a necháme zežloutnout. Zalijeme vývarem, přidáme víno, cukr, nastrouhanou pomerančovou kůru a čerstvě umletý pepř a omáčku povaříme.
-
Rozmixujeme ponorným mixérem, přecedíme. Přidáme smetanu, povaříme a osolíme.
-
Podáváme s vařeným hovězím nebo uzeným masem a jako přílohu dáváme noky, špecle nebo houskový knedlík.
Poznámka od kuchařky
Celer vařím na všechny způsoby a poslední dobou čím dál více, ale celerovou omáčku jsem vařila poprvé. Myslela jsme si, že omáčka bude nevýrazné chuti a recept budu muset upravit. Přidala jsem pouze smetanu. Omáčka měla jemnou pikantní chuť a všem nám chutnala.
Zdroj: časopis Magdalena Dobromila Rettigová – Pravá česká kuchařka