Celerová omáčka

246
- reklama -

Suroviny
4 porce

0,5 celeru
30 g másla
30 g hladké mouky
1 l hovězího vývaru
2 PL bílého vína
50 g cukru
50 g pomerančové kůry
200 ml smetany
sůl
pepř

Postup přípravy receptu

  1. Očištěný celer nakrájíme na kostičky a na másle dusíme doměkka. Zasypeme moukou a necháme zežloutnout. Zalijeme vývarem, přidáme víno, cukr, nastrouhanou pomerančovou kůru a čerstvě umletý pepř a omáčku povaříme.


    Zobrazit celý recept

  2. Rozmixujeme ponorným mixérem, přecedíme. Přidáme smetanu, povaříme a osolíme.

  3. Podáváme s vařeným hovězím nebo uzeným masem a jako přílohu dáváme noky, špecle nebo houskový knedlík.

Poznámka od kuchařky

Celer vařím na všechny způsoby a poslední dobou čím dál více, ale celerovou omáčku jsem vařila poprvé. Myslela jsme si, že omáčka bude nevýrazné chuti a recept budu muset upravit. Přidala jsem pouze smetanu. Omáčka měla jemnou pikantní chuť a všem nám chutnala.

Zdroj: časopis Magdalena Dobromila Rettigová – Pravá česká kuchařka