Suroviny
- cejni
- brambory
- sádlo
- máslo
- sůl
- pepř
Postup přípravy receptu
-
Oloupané brambory nakrájíme na plátky, litinový hrnec – Dutch-oven – vymažeme sádlem a máslem.
-
Dno poklademe plátky brambor, které osolíme a opepříme.
-
Očištěné cejny prořízneme asi co 2 – 3 mm až k páteři (viz foto). Tímto proříznutím se přeruší drobné kostičky, zůstane jen páteř a žebra.
-
Cejny osolíme a opepříme. Dáme do hrnce na brambory. Ryby pokryjeme další vrstvou brambor, kterou taky osolíme a opepříme.
-
Na brambory dáme zbytek másla a sádla.
-
Ducht-oven položíme na žhavé uhlí, na pokličku dáme taky žhavé uhlí.
-
Pečeme asi 40 minut.
Poznámka od kuchařky
Obměny – nemusí být cejni, může se použít kapr či jiný druh ryby.
Ryby můžeme potřít česnekem nebo opaprikovat či použít oblíbené koření.
Někdo suroviny v hrnci zaleje rozpušteným sádlem, máslem a olejem v třetinovém poměru.
Přesné množství surovin v receptu neuvádím, dával jsem vše od oka, podle chuti a toho, co bylo po ruce.
Zdroj – recept mám od rybářů, kteří nás s manželkou učili chytat. Recept byl i v sešitech edice Levné recepty.
Na setkání Grilování a Barbecue v Moravském Berouně –http://www.grilovani-barbecue.com/viewtopic.php?f=…
– předváděl Brutzel Švejk mimo jiné i vaření v Dutch-oven. Tolik mě to zaujalo, že jsem Dutch-oven koupil a začal vaření v něm zkoušet.
Tento litinový hrnec byl oblíben mezi americkými osadníky pro své universální použití.
Dá se v něm vařit, péci, smažit, dusit…..Více informací o dutch-oven najdete třeba zde – http://www.bezvabasta.cz/?p=1698