Cejni s brambory zapečení v Dutch-Oven

58
- reklama -

Suroviny

cejni
brambory
sádlo
máslo
sůl
pepř

Postup přípravy receptu

  1. Oloupané brambory nakrájíme na plátky, litinový hrnec – Dutch-oven – vymažeme sádlem a máslem.


    Zobrazit celý recept

  2. Dno poklademe plátky brambor, které osolíme a opepříme.

  3. Očištěné cejny prořízneme asi co 2 – 3 mm až k páteři (viz foto). Tímto proříznutím se přeruší drobné kostičky, zůstane jen páteř a žebra.

  4. Cejny osolíme a opepříme. Dáme do hrnce na brambory. Ryby pokryjeme další vrstvou brambor, kterou taky osolíme a opepříme.

  5. Na brambory dáme zbytek másla a sádla.

  6. Ducht-oven položíme na žhavé uhlí, na pokličku dáme taky žhavé uhlí.

  7. Pečeme asi 40 minut.

Poznámka od kuchařky

Obměny – nemusí být cejni, může se použít kapr či jiný druh ryby.

Ryby můžeme potřít česnekem nebo opaprikovat či použít oblíbené koření.

Někdo suroviny v hrnci zaleje rozpušteným sádlem, máslem a olejem v třetinovém poměru.

Přesné množství surovin v receptu neuvádím, dával jsem vše od oka, podle chuti a toho, co bylo po ruce.

Zdroj – recept mám od rybářů, kteří nás s manželkou učili chytat. Recept byl i v sešitech edice Levné recepty.

Na setkání Grilování a Barbecue v Moravském Berouně –http://www.grilovani-barbecue.com/viewtopic.php?f=…

– předváděl Brutzel Švejk mimo jiné i vaření v Dutch-oven. Tolik mě to zaujalo, že jsem Dutch-oven koupil a začal vaření v něm zkoušet.

Tento litinový hrnec byl oblíben mezi americkými osadníky pro své universální použití.

Dá se v něm vařit, péci, smažit, dusit…..Více informací o dutch-oven najdete třeba zde – http://www.bezvabasta.cz/?p=1698