Suroviny
- Těsto:
- 400 g polohrubé mouky
- 200 g másla
- 120 g cukru
- 4 žloutky
- 1 lžička prášku do pečiva
- Tvarohová náplň:
- 2 polotučné tvarohy ve vaničce
- cukr podle chuti (cca 3 PL)
- Jablečná náplň:
- 5 nastrouhaných jablek (nebo 1 velká sklenice sterilovaných)
- skořice (nemusí být)
- cukr podle chuti
- rozinky
- sušené brusinky
- nasekané ořechy
- Sněhová náplň:
- 4 bílky
- 1 Pl cukru
Postup přípravy receptu
-
Do vyšší mísy dáme změklé máslo, cukr a žloutky a hnětacími metlami ručním el. šlehačem krátce promícháme. Poté po částech (asi tak natřikrát) přisypeme mouku a vždy zapravíme do hmoty. S poslední dávkou mouky přidáme i pečící prášek a hněteme. Když docílíme konzistence drobenky, je příprava těsta u konce.
-
Pečicí plech vyložíme papírem, na dno rovnoměrně nasypeme větší část drobenky a prsty utlačíme. Pomažeme oslazeným tvarohem.
-
Další vrstvu tvoří strouhaná jablíčka, posypaná trochou cukru a skořicí, navrch pak dáme rozinky, brusinky, ořechy.
-
Bílky ušleháme do pevného sněhu a naneseme ho na jablíčka. Úplně nahoru pak nasypeme zbývající „těsto“.
-
Pečene na 175°c asi 30 minut.
Poznámka od kuchařky
Vím, že receptů na Hraběnčiny řezy je zde „hafo“, ale kombinaci tvarohu a jablek jsem nenašla… a navíc jde v tomto případě o jakýsi „hybrid“ mezi hraběnkou a strouhaným koláčem, protože nerada vyvaluji tu spodní placku…:-)Navíc odpadá čekání na ztuhnutí těsta, abychom ho mohli navrch strouhat. Tak třeba se někomu moje vychytávka hodí…;-)