Časově úsporná tvarohovo-jablečná „hraběnka“

64
- reklama -

Suroviny


Těsto:
400 g polohrubé mouky
200 g másla
120 g cukru
4 žloutky
1 lžička prášku do pečiva
Tvarohová náplň:
2 polotučné tvarohy ve vaničce
cukr podle chuti (cca 3 PL)
Jablečná náplň:
5 nastrouhaných jablek (nebo 1 velká sklenice sterilovaných)
skořice (nemusí být)
cukr podle chuti
rozinky
sušené brusinky
nasekané ořechy
Sněhová náplň:
4 bílky
1 Pl cukru

Postup přípravy receptu

  1. Do vyšší mísy dáme změklé máslo, cukr a žloutky a hnětacími metlami ručním el. šlehačem krátce promícháme. Poté po částech (asi tak natřikrát) přisypeme mouku a vždy zapravíme do hmoty. S poslední dávkou mouky přidáme i pečící prášek a hněteme. Když docílíme konzistence drobenky, je příprava těsta u konce.


    Zobrazit celý recept

  2. Pečicí plech vyložíme papírem, na dno rovnoměrně nasypeme větší část drobenky a prsty utlačíme. Pomažeme oslazeným tvarohem.

  3. Další vrstvu tvoří strouhaná jablíčka, posypaná trochou cukru a skořicí, navrch pak dáme rozinky, brusinky, ořechy.

  4. Bílky ušleháme do pevného sněhu a naneseme ho na jablíčka. Úplně nahoru pak nasypeme zbývající „těsto“.

  5. Pečene na 175°c asi 30 minut.

Poznámka od kuchařky

Vím, že receptů na Hraběnčiny řezy je zde „hafo“, ale kombinaci tvarohu a jablek jsem nenašla… a navíc jde v tomto případě o jakýsi „hybrid“ mezi hraběnkou a strouhaným koláčem, protože nerada vyvaluji tu spodní placku…:-)Navíc odpadá čekání na ztuhnutí těsta, abychom ho mohli navrch strouhat. Tak třeba se někomu moje vychytávka hodí…;-)