
Suroviny
cca 4 porce
- 100 g pancetty nebo jiné sušené slaniny
- 50 g sýra pecorino (tvrdý ovčí sýr)
- 50 g parmazánu
- 2 velká vejce
- 4 lžíce smetany ke šlehání
- 360 g špaget
- 2 stroužky česneku oloupané
- 50 g másla
- sůl
- mletý pepř
Postup přípravy receptu
-
Do velkého hrnce si dejte vařit vodu na těstoviny. Slaninu nakrájejte na nudličky, sýry nastrouhejte. Vejce prošlehejte vidličkou v misce se smetanou, osolte a opepřete.
-
Vsypte do vařící vody lžíci soli a jakmile voda začne znovu vařit, vložte do ní špagety. Povařte je podle návodu na obalu nebo podle vlastní chuti tak, aby zůstaly pevné na skus (al dente).
-
Česnek trochu zmáčkněte plochou stranou nože, aby se uvolnily silice. Zatímco se vaří těstoviny, rozpusťte ve velké pánvi máslo a vsypte do něj kostičky slaniny i stroužky česneku.
-
Na středním ohni je míchejte zhruba 5 minut, až je slanina zlatá a křupavá. Česnek pro tuto chvíli svoji roli splnil, tak ho vylovte a vyhoďte.
-
Pod pánví udržujte velmi mírný plamen. Jakmile těstoviny dosáhnou správné konzistence, pomocí kleští nebo dírkované naběračky je vyjměte z hrnce a přihoďte do pánve. Vůbec nevadí, že na nich bude nějaká voda, přispívá k jemnosti omáčky.
-
K vejcím v misce zašlehejte většinu sýra. Pánev s těstovinami odstavte a přilijte k nim vajíčka se sýrem. Kleštěmi nebo dlouhou vidličkou těstoviny promíchávejte a zdvihejte tak, aby se co nejlíp obalily vaječnou směsí, ta se díky teplu sálajícímu z těstovin zpevní, ale nezačne se srážet.
-
Přidejte pár lžic horké vody z těstovin, ale jen tolik, aby byla omáčka hedvábně vlahá, nikoli vodnatá. Je-li třeba, dosolte.
-
Pomocí dlouhé vidličky každému namotejte na talíř porci těstovin, posypte zbytkem nastrouhaného sýra a opepřete.
Poznámka od kuchařky
Obtížnost: velmi snadné 🙂
Pokud si chcete opravdu pochutnat, použijte výše zmíněné druhy sýra. Rady tipu: „Pokud nemáte parmazán, použijte eidam.“ opravdu nefungují 🙂









