Suroviny
6 porcí
- 1 balení cannelloni (250 g)
- masová směs:
- 500 g mletého masa
- 100 g ementálu
- 200 g hlívy ústřičné
- 1 mrkev
- 2 žloutky
- 1-2 stroužky česneku
- 1/2 svazku pažitky
- 1 lžička koření pěti vůní
- pepř
- sůl
- bešamel:
- 3 lžíce másla
- 3 lžíce hladké mouky
- 600 ml mléka
- 150 g toustového plátkového sýra s chutí ementálu
- bylinková kostka
- 1/2 svazku pažitky
Postup přípravy receptu
-
Mleté maso osolíme a dobře promícháme s nadrobno nasekanou hlívou, jemně nastrouhanou mrkví a sýrem, prolisovaným česnekem, žloutky, pažitkou a kořením.
-
Masovou směsí naplníme cannelloni.
Rozehřejeme máslo, zasypeme moukou, osmažíme ji a zalijeme studeným mlékem. -
Po zhoustnutí vložíme do bešamelu toustový sýr a bylinkovou kostku, stáhneme teplotu a necháme rozpustit dohladka. Nakonec vmícháme nasekanou pažitku, případně dosolíme.
-
Troubu předehřejeme na 200°C.
-
Na dno pekáčku nebo zapékací misky nalijeme trochu bešamelu, poskládáme naplněné cannelloni a přelijeme bešamelem.
-
Zakryjeme alobalem a vložíme do trouby na půl hodiny.
-
Poté alobal odstraníme a zapékáme ještě cca 15 minut.
Poznámka od kuchařky
Recept je inspirovaný knihou Vaření v přímém přenosu. Z masové směsi se vytvářejí placičky, které se položí na plátky brambor, zalijí koupenou sýrovou omáčkou a zapékají v troubě.
Mně napadlo směsí naplnit cannelloni a zapéct s pažitkovo-sýrovým bešamelem.