
Suroviny
4 porce
- 500 g hovězí mleté maso
- 1 cibule
- 2 mrkve
- 1 petržel
- 1/2 menšího celeru
- 1 l vývaru
- 3 bobkové listy
- 10 kuliček černého pepře
- 5 kuliček nového koření
- 150 g bílého jogurtu
- 1/2 citrónu
- 2-4 lžíce směsi Hraška
Postup přípravy receptu
-
Hovězí maso si osolíme, opepříme a uděláme z něj mini karbanátky, které na pánvi zprudka zatáhneme po obou stranách. P
-
řendáme do pekáčku, přikryjeme alobalem a dopečeme v troubě při 200°C cca 10-15 minut.
-
Zatímco se maso peče, tak si na výpeku necháme zesklovatět cibuli.
-
Přidáme očištěnou a hrubě nastrouhanou zeleninu.
-
Restujeme a mícháme, dokud nezačne zlátnout.
-
Poté zalijeme nejlépe horkým vývarem, přidáme koření a pod pokličkou dusíme 10min, aby zelenina změkla, ale nerozvařila se.
-
Vyndáme koření, odstavíme z plotny a omáčku propasírujeme (nebo rozmixujeme).
-
Vrátíme na plotnu, opatrně vmícháme jogurt, dle chuti zakápneme citrónovou šťávou, případně osladíme cukrem.
-
Osolíme, opepříme. Hustotu omáčky mám pokaždé jinou dle velikosti zeleniny, takže dle potřeby zahustíme hraškou a můžeme servírovat.
Poznámka od kuchařky
http://www.facebook.com/MishkaDiary
Jak už jsem zmínila v dopoledním receptu na blogu, k českým omáčkám neodmyslitelně patří knedlík. No a když už mám ten knedlík, tak by se hodil recept i na nějakou tu omáčku. Dnešního názvu se nelekejte. Jelikož klasická svíčková má vymezené hranice, proč se tak nazývá, já jsem pro svou upravenou verzi tohoto pokrmu použila název z pořadu Peklo na talíři, kde pan Vaněk ukazuje, jak my Češi překládáme svá jídla do angličtiny 😀