Candát a chřest na másle

40
- reklama -

Suroviny
2 porce

3 filety candáta
svazek zeleného chřestu
150 g másla
1 lžička olivového oleje
sůl
pepř
citron
hladká mouka na poprášení

Postup přípravy receptu

  1. Nejprve očistíme chřest a odlomíme dřevnaté konce. Mladý jarní chřest nemusíme předem vařit, starší povaříme nejlépe na páře 3-4 minuty a ihned zchladíme v ledové vodě, abychom zastavili var a chřest zůstal zelený.


    Zobrazit celý recept

  2. Očištěné osušené filety candáta lehce nařízneme dvěma zářezy na kůži, aby se nekroutily při smažení. Osolíme a opepříme z obou stran, kůži lehce poprášíme moukou. Na rozehřátou pánev dáme polovinu másla a olej, opékáme chřest asi 3 minuty, aby zůstal na skus. Chřest vyndáme na ohřátý talíř a na pánev přidáme zbytek másla.

  3. Nejprve opečeme filety candáta kůží dolů do křupava a jsou-li filety silnější, ještě je otočíme a opečeme i z druhé strany. Opečené filety poklademe na připravený chřest a lehce zakapeme citronem.

Poznámka od kuchařky

Candát je velmi chutná ryba a není třeba složité úpravy. Jelikož nás loni navždy opustil náš rybář, musím ryby už jen kupovat.

Náhodou se mi sešel v lednici chřest a candát, tak jsem je zkusila udělat jednoduše na másle a byla skvělá lehká večeře.