
Suroviny
- 1/2 kg bílé fazole
- 1/2 kg čerstvých paprik
- 1/2 kg rajčat
- 1/2 kg cibule
- 0,5 dl octa
- 1/2 dl oleje
- 1/2 balíčku Deko (bez hořčičného semínka)
- 125 g cukru krystal
Postup přípravy receptu
-
Fazoli uvaříme doměkka, kupovaná fazole se rychleji uvaří v tlakovém hrnci za 40 minut.
-
Všechnu zeleninu – papriky, rajčata, cibuli – nakrájíme na kostičky, dáme vařit do hrnce, podlijeme olejem a octem a nasypeme Deko, které jsme nejdříve přecedili přes cedník, aby jsme odstranili hořčičná semínka. V hrnci povaříme 30 minut za občasného promíchání, před odstavením z plotny vsypeme cukr a uvařené fazole.
-
Plníme do sklenic a ještě sterilujeme při 80°C 40 minut.
Zavařená čalamáda je výborná jako příloha – obloha k hranolkům, zapékaným těstovinám,…
Poznámka od kuchařky
Pokud se někdo z vás rozhodne dělat tuhle čalamádu, pak je lepší si ji připravit třeba z dvojité nebo trojité dávky. Z jedné dávky je asi 7 menších skleniček.
Upravila jsem množství octa z 1,5 dl na 0,5 dl. Někomu se čalamáda zdála být příliš kysela, jinému nikoliv.