Suroviny
- římský salát
- starší bílé pečivo na krutony
- parmazán
- (já jsem servírovala salát s orestovanými krevetami na másle )
- Na zálivku:
- 2 žloutky
- 1 KL dijonské hořčice
- 1/2 KL cukru
- 100 ml rostlinného oleje
- 1 KL bílého vinného octa
- 4 ks ančoviček
- 1 menší stroužek česneku
- sůl
- pepř
- (nebo můžete samozřejmě použít hotovou majonézu, pokud se vám nechce dělat domácí, cca 2 PL a pak přidat ančovičky, česnek, ocet, sůl a pepř)
Postup přípravy receptu
-
Nejprve připravíme zálivku. V misce umícháme metličkou nebo ručním šlehačem žloutky s cukrem, octem, solí a pepřem.
-
Do směsi postupně pomalu za stálého míchání přiléváme olej a umícháme do požadované konzistence majonézu. Do ní pak vmícháme jemně posekané ančovičky a utřený stroužek česneku. Odložíme do lednice.
-
Z bílého pečiva nakrájíme věší krutony a nasucho je opečeme na pánvi. Necháme vychladnout.
-
Římský salát nakrájíme na proužky, parmazán nastrouháme na hobliny a dvě třetiny přidáme k salátu. Přihodíme krutony a vše důkladně spojíme zálivkou. Všechny kousky salátu by měly být obalené zálivkou.
-
Podáváme posypané zbytkem parmazánu, případně s restovanými krevetami nebo proužky kuřecího prsa.
Poznámka od kuchařky
Moje recepty a ostatní fotografie najdete na http://inkitchenopen.blogspot.cz/