
Suroviny
4 porce
- 1 hlávka římského salátu
- 2 kuřecí prsíčka bez kůže
- olivový olej
- sůl
- pepř
- opečené krutony z bílé bagety
- 1 kousek parmazánu v bloku
- DRESINK
- 2 žloutky
- 2 sardelové filety
- šťáva z 1 citronu
- 100 ml olivového oleje
- 2 lžičky dijonské hořčice
- 1 lžice balzamikového octa
- 1 lžička worcesterské omáčky
- 1 lžička strouhaného parmazánu
- 1 lžička medu
Postup přípravy receptu
-
Kuřecí prsíčka nakrájíme na tenké nudličky, promícháme s trochou oliv. oleje, okořeníme solí, pepřem (já poživám pikantní směs na gil) a necháme odležet.
-
Salát omyjeme a listy dobře vysušíme. Osušení je důležité!!
-
Listy salátu natrháme na kousky a připravíme do hlubší mísy.
-
Salátový dresink uděláme tak, že všechny ingredience dáme do mísy a ušleháme ponorným mixérem. Vznikne nám tekutá krémová majonéza.
-
Bagetu nakrájíme na kostičky a opečeme na oliv oleji (ja ji předtím šupnu na chvilku opéct na sucho do trouby a až potom ji peču na oleji, bageta se pak nenasákne olejem).
-
Kuřecí maso osmahneme na pánvi na sucho asi 4 minuty, aby maso zůstalo šťavnaté. Necháme vystydnout a nakrájíme na proužky.
-
Salát se servíruje pro každého zvlášť – na dno misky nebo talíře pokládáme listy salátu, obložíme kousky kuřete, opečenými krutony a zalijeme dresinkem.
-
Na salát nastrouháme na plátky parmazán.
Poznámka od kuchařky
Zvláštnost tohoto salátu je, že správně ho mají kuchaři promíchávat až před hostem přímo na stole. Tento slavný a oblíbený americký salát byl poprvé připraven šéfkuchařem italského původu, Ceasarem Cardinim, který působil v mexickem restaurantu v Tijuaně již v 30. letech minulého století